HomeИнтересноБългарияКъде има най-много българи в чужбина

Къде има най-много българи в чужбина

Всички познаваме хора, които живеят в чужбина. На практика почти няма българско семейство, което поне един от неговите членове да не е ходил на гурбет в чужда страна. Днес ще се опитаме да представим по-актуални данни за това колко са българите в чужбина. Уточнявам предварително, че данните са официални и са приблизителни – тоест ясно е, че няма как да отговарят в пълна степен на реалната картина.

Къде има най-много българи в ЕС

Това е най-лесното и достъпно място на българите за емиграция. Последните данни са от 2022 година на Евростат, които изчисляват бройката на българи, които са регистрирани и живеят официално в страни от този съюз. Според тях това са 861 054 хиляди души.  Ето къде са концентрирани най-вече те:

 1. Германия – 390 021 – В най-голяма степен са концентрирани в областта на Северен Рейн-Вестфалия. Тази област е един от символите на немската промишленост и логично най-много от българите са концентрирани там.
 2. Испания – 116 843 – Тук със сигурност бройката е доста по-голяма, тъй като по-старите официални данни показват дори по-голяма цифра от тази. Освен някой от читателите, които пребивават или са пребивавали в Испания не изкаже мнение, че цифрата на българите там е намаляла спрямо предишните преброявания, които показват повече от 130 000 души, трудно мога да приема тези данни. От друга страна, в това проучване са само хората, които официално пребивават в страната – тоест можем да приемем, че има много голяма група хора, които не попадат по определени причини в него. Смята се , че най-много българи има в град Валенсия – повече от 20 хиляди души.
 3. Гърция – 69 550 – Голяма част от българите са концентрирани в Северна Гърция.Разбира се, тази статистика не отчита местното гръцки население, което особено в северната част на гърция е с български произход, но бива усилено гърцизирано през 20 век.
 4. Италия – 49 205 – Най-много българи има в регионите на Ломбардия,Кампания и Лацио. Интересното е, че тук българското население е много разпръснато из различните региони на страната и трудно можем да забележим голяма концентрация на определено място, с изключение на тези 3 горепосочени региона.
 5. Нидерландия – 47 699

Къде има най-малко българи в ЕС

Пак уточнявам, че говорим за официално регистрирани лица, с повече от 1 година пребиваване в съответната страна.

 1. Лихтенщайн – 8 души
 2. Литва – 41 души
 3. Латвия – 130 души
 4. Хърватия – 160 души
 5. Исландия – 524 души

Къде има най-много българи в останалите страни

За съжаление, тук не можем да се опираме на много по-нови данни, затова се налага да разчитаме на малко по-стари такива.

 1. САЩ – около 300 хиляди души с българско потекло и около 250 хиляди от тях български граждани. В най-голяма степен населението е концентрирано в Илинойс – Чикаго, Вашингтон и Калифорния. Трудно е да се определи някаква точна цифра, тъй като тук започват да се вкарват и второ и трето поколение българи в САЩ, някой от които въобще или почти не могат да говорят на български език. Границата кой е българин става много трудна за определяне.
 2. Аржентина – хората с български произход от дошлите тук от 1920 до 1935 година вече са почти 80 000. Много от тях не знаят вече родния си език и дори не са български граждани. Така че реално бройката на българите тук е много по-малка. Причината да спомена Аржентина е , че много често се дава като пример на държава с голяма българска общност, но не смятам подобен тип като горепосочените цифри за верни.
 3. Канада – 150 000 с български произход и около 50 000 български граждани. Най-много българи се срещат в Торонта, Отава, Монреал, Ванкувър, и Калгари.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ