HomeИнтересноБългарияКъде са живели малоазийските българи - научете историята им

Къде са живели малоазийските българи – научете историята им

Знаете ли кои са малоазиатските българи? Чували ли сте тяхната история?

Съществуването на български села в Анадола е отбелязано от западни пътешественици като тези на италианеца д-р Салватори (1807 г.), французина Дж. М. Танкойн и британеца Джордж Кепел (1829 г.).

Къде са живели малоазийските българи

Танкойн описва преживяването си в Киз Дервенд (известно и като Къздервент), намиращо се по-на изток, между Измит и Изник, Серверозападна Турция, както следва:

Бяхме приятно изненадани да намерим в това село жени, които ходят с непокрити лица и мъже, чиито маниери напълно противоречат на азиатските. Открихме и облеклата на жителите на бреговете на Дунав и чухме славянски език в район, където бихме го считали за абсолютно чужд… Местните ни казаха, че са от български произход и селото им е основано преди почти век, от бащите им… Жителите на това село са християни, източноправославни.“

Каква е историята на малоазийските българи

Анадолските българи или българите от Мала Азия (български: малоазийски българи) са били членове на Българската православна църква, заселили се в управляваната от османците северозападна Анатолия (днес в Турция ), вероятно през 18 век и остава там до 1914 г.

Основната зона на заселване се намира на юг от Мраморно море между Чанаккале, Балъкесир и Бурса.

Българското присъствие в Северозападен Анадол е изследвано по-подробно от етнографа Васил Кънчов, който посещава района в края на 19 век. По негови данни в Анадола имало 20 български села, за всяко от които той посочил броя на българските къщи.

Какво се е случило с малоазийските българи по-късно

След Освобождението на България много анадолски българи се завръщат в родния си край, като някои се заселват в Ягнило и Доброплодно, Варненско, Свирачи, Орешино, Бялополяне, Ивайловград в Хасковско. Те разменяли имотите си с тези на турци от България. През 1914 г., след Балканските войни, огромното мнозинство от анадолските българи са депортирани в България, оставяйки имуществото си. Според някои източници, днес близо до Михалич (днешен Караджабей), съществува село Българлар.

Източник: wiki

Снимка: en.wikipedia.org

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ