HomeИнтересноБългарияКъде се намира най-високият водопад в България?

Къде се намира най-високият водопад в България?

България е страна, която е много богата със своите водни ресурси. Днес ще разгледаме едни от природните чудеса, които можем да посетим в родината ни. Става въпрос на най-високите водопади в България. Ще ви представим топ 5 на най-високите водопади в страната.

Топ 5 на най-високите водопади в България

1.Врачанска скакля – 141 метра (Стара планина)

На първо място е Врачанската скаля. Със своите внушителни 141 метра, тя се извисява над останалите конкуренти. Може дори да се види от самия град Враца. Разбира се, трябва да уточним, че той е най-високият непостоянен водопад в страната. Причината за това е , че той може само да се наблюдава през пролетта и есента – тоест в периодите, в които има най-обилни дъждове. До него води Екопътека – намира се само на броени килиметри от град Враца. Ако не сте го посещавали – препоръчваме ви да го посетите при подходящите метеорологични условия, за да се насладите на неговата красота.

2.Райското пръскало – 125 метра (Стара планина)

Райското пръскало е най-високият постоянен(целогодишен) водопад в България, а дори и на Балканския полуостров. Намира се, разбира се, в Стара планина, в подножието на нейния най-висок връх Ботев. Водопадът се образува от водите на Пръскалската река, която идва от снежника разположен под връх Ботев. Той(Снежника) целогодишно не се стопява и се насочва към местността на Райските скала – още едно невероятно късче от страната. Може да видите този водопад, ако тръгнете от път в близост до Калофер. Ще ви трябва не повече от 4 часа и ще минете под хижа Рай(тя е само на 30 минути от водопада). Това е гаранция за една прекрасна лятна разходка в планината.

3.Бовска скакля – 85 метра (Стара планина)

Намира се в Искърското дефиле – част е от Вазовата екопътека в близост до село Бов. При него ситуацията е сходна като с Врачанската скакля – той не е целогодишен. Най-добре може да се види след силните дъждове през пролетта и есента. Даже и да не успеете да видите водопада, ако го посещавате в такъв период в годината, може да се насладите на прекрастната гледка, която местността предлага.

4.Видимско пръскало – 80 метра (Стара планина)

Намира се в близост до град Априлци и село Видима.Районът на водопада е почти непристъпен, може да се види от екопътеката “Видимското пръскало” – в нейната крайна точка. Не се препоръчва приближаването до самия водопад, тъй като мястото има дълбоки урви и отвесни стени, които са много рискове за преминава освен от много добре подготвени алпинисти.

5.Кадемлийското пръскало – 72 метра (Стара планина)

Това е 5-тият най-висок водопад в България. Той отнова се намира в Стара планина.Намира се в близост до село Тъжа, на около 30 км от Казанлък. Може да стигнете до него на 2 етапа:

  • Първо от село Тъжа до хижа Русалка – около 2ч
  • От хижа Рускалка до Кадемлийското пръскало – около 2ч

Маршрутът би трябвало да ви отнеме около 4 часа, но гледката която ще видите си заслужава.

Днес разгледахме петте най-високи водопада в България. Ако имате възможност и искате да се разхладите от очертаващото се горещо лято, посещението на някой от тях може да бъде перфектната почивка за вас.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ