HomeИнтересноБългарияКое е детето цар в България?

Кое е детето цар в България?

Прякорът на този владетел е даден от византийските историци. Те го наричат така, защото той е малолетен и не може да управлява. Вместо него има регентски съвет, който изпълнява тези функции вместо него. Научете повече за управлението на Калиман I Асен.

Детето цар – Калиман I Асен

Кой е Калиман I Асен? Това е синът на Иван Асен II от втория му брак. Първата му жена е Анна, която не му става официално жена по неизвестни причини. От нея има 2 дъщери. От вторията си брак с унгарската принцеса Анна-Мария има 4 деца – 2 дъщери и 2-ма сина. Единият от тях, Петър умира като бебе, а другият е Калиман I Асен. От последния си брак с Ирина Комнина има 3 деца – 2 дъщери и 1 син – Михаил II Асен.

Спорове относто името на детето цар

Има спорове относно неговото име. Има 2 основни хипотези:

  1. Унгарско влияние – Името Коломан се свързва с неговата майка унгарката Анна-Мария. По нейно време има силно унгарско влияние в български двор – по това време е силно почитан светецът Свети Коломан(Colomannus) точно при маджарите.В писмо до детето цар през 1245 година, папа Инокентий V го нарича Colomanno in Bulgaria.
  2. Кръстен на цар Калоян – Това е втората хипотеза относно неговото име. Тя се обосновава, че е кръстен на цар Калоян. Петър и Йоан носят прякорите Калопетър и Калоян – от гръцки “кало” означава красив. Предполага се, че Калиман е наречен по техен почин – тоест означава красивият мъж.

Управление на детето цар

Неговото управление трудно можем да определим като успешно. Той управлява от 1241 до 1246 година. По това време татарските набези се засилват и българската държава е принудено да плаща данък на Златната орда, тъй като не могат да се справят с нейните набези. Започват и големи вътрешни междуособици, тъй като Ирина Комнина се опитва да вземе властта от регентите. Това се случва през 1246 година, когато тя отравя Коломан Асен и възкачва на престола своя малолетен син – Михаил II Асен.

Михаил II Асен – второто дете цар на България

Той управлява от 1246 до 1256 година. Това е синът на Иван Асен II от последния му брак – с Ирина Комнина. Тъй като е малолетен, вместо него управлява Регентски съвет начело с майка му Ирина и севастократор Петър. Съседите на България се възползват от второто дете цар и успява да откъсват големи територии – от Никейската държава и от Унгария, ние губим почти 1/3 от територията си. Неуспешните управленски действия водят до отстраняването на майка му Ирина Комнина от управлението през 1254 година. Това води след себе си до допълнително изолиране на младия владетел.В края на 1255 година сключва брак с унгарска принцеса, но вътрешната му опозиция го предава и по този начин той не успява да върне взетите от чуждата държава земи. Това води до още по-голяма недоволство срещу него и по данни на византийските историци, той бива смъртоносно ранен по време на лов от своя братовчед Калиман II.Дали е починал точно така не се знае със сигурност, но е известно, че умира през 1256 година и тогава започва борба между трима претенденти за царския престол.

Днес ви разказахме историята на двете деца царе на България. Едва ли те имат вина за ситуацията в страната по това време. Трябва да се отбележи огромната грешка на баща им – Иван Асен II – който не оставя пълнолетен наследник на престола. Наследниците от двата му брака почват борба помежду си за власт. Особено активна в това отношение е последната му съпруга – Ирина Комнина, която дори успява да отрови Калиман Асен. По този начин, дългогодишните усилия на Иван Асен II отиват по дяволите след неговата смърт и постепенно България губи своите водещи позиции на Балканите и в Европа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ