HomeИнтересноБългарияКое е най-високото село в България?

Кое е най-високото село в България?

Това е най-високо разположеното село не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Неговата надморска височина е в различните части на селото между 1550 и 1650. За съжаление това населено място е малко известно. В него живеят по-малко от 200 души. Днес ще ви представим неговата история.

Къде се намира най-високото село в България

То се намира в Родопите и от него се открива невероятен изглед към Пирин планина. Името на селото не е широко известно – то се казва Орцево. Намира се в Югозападна България, област Благоевград, община Белица. Интересното е ,че името на селото се смята, че произлиза от думата хорце – т.е. в миналото жителите на селото са били известни като невероятнни танцьори и това е дало името на тяхното населено място. Друг малко известен факт е ,че тук се намира и най-високата гара в България- гара Аврамово. Въпреки голямата надморска височина, село Орцово не се смята за труднодостъпно и лесно може да бъде посетено от всеки желаещ. Местните жители дори се гордеят, като смятат Орцево за столица на Западните Родопи, защото всички пътища в областта водят към селото. За самото село, както за много в село в Родопите, е характерно, че е изградено от няколко махали, които се намират на голямо разстояние една от друга. Това е и причината да не можем да ви посочим точна надморска височина на селото като цяло, тъй като то е землището му е доста голямо. Най-високата точка на селото се намира в махала Мечкаровци – около 1650 метра.От друга страна, централната махала на селото се казва Газиновци и е разположена на 1540 метра.

Какво може да се види в село Орцево

  • Орцево се свърва най-вече с красотата на природата, която може да си види там. На първо място задължително трябва да споменем за местността Вешката.
  • Ако гледате в западна посока, може да видите ридовете на Северозападните Родопи и река Златарица. Зад тях може дори да забележите билото на Пирин планина.
  • На северозапад може да видите седловината предел, която е разположена между Рили и Пирин.
  • Ако погледнете на югозапад – там ще намерите връх Ореляк(вижда се като триглав купол) и планината Славянка. Ако имате възможност задължително трябва да посетите и резерватът Алиботуш(Славянка), който ще ви даде възможност да видите най-голямото запазено находище на Черна мура в България. Това е един от 5-те вида бор, който се среща само на територията на страната ни.
  • В южна посока се намира планината Дъбраш и нейнтия най-висок връх Беслет.Самата местност около върха е покрита с вековни смърчови и борови гори, които ще се харесат на всеки любител на природата.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ