HomeИнтересноБългарияКога трите лъва са били символ на България

Кога трите лъва са били символ на България

Всички ние знаем, че лъвът е важно и символно животно за всички хора по света. Това важи и за българите за които лъвът е бил символ на държавност от много векове насам. Но малко хора знаят, че ние сме имали за символ не един, а цели три лъва. Разберете кога сме имали такава символика.

Лъвът в историята на България

Лъвът е познат още в древната история на България. Той е пренесен като символ в създаването на Мадарския конник. По-късно може да бъде срещнат в Чаталарския надпис на хан Омуртаг, където това е посочено директно с поставянето на 2 лъва. Но по време на Второто ни царство, има запазени сведения и открития на герб, който сме имало и е бил от цели 3 лъва. Ето какво трябва да знаем за него.

Трите лъва като герб на България

Има открит запазен герб от времето на цар Иван Шишман, който директно показва трите лъва като символ на България. Освен тази находка, имаме и 2 исторически източника, които ни подсказват същото становище:

  1. Секретаря на Вселенския събор в Констанца 1414-1418 Улрих Рихентал – Там е посочено, че българските царе са имали герб с три лъва, който много наподобява на днешните гербове на Великобритания и Дания.
  2. Арабски ръкопис – Има запазен средновековен арабски ръкопис, който изказва същото твърдение, че по време на Втората ни държава, знакът на владетеля е бил от 3 лъва един под друг.

Споровете по отношение на тази теза са свързани най-вече с това, дали това е било символ само на цар Иван Шишман – тоест негов личен такъв или въобще на българските царе от второто ни царство. Въпросът е спорен, но тази находка, която е открита със същия герб и датирана от времето на цар Иван Шишман е доказателство за съществуването й.

Лъвът и орелът като символи на държавите

Трябва да знаем, че най-използваните символи от държавите са точни лъвът и орелът. Лъвът е цар на животните, а орелът цар на небето. Така че не можем лесно да определим дали този наш герб е бил копиран от други страни или те самите са решили да си изработят подобен. Въпреки това, лъвът като символ на България има дълбоки традиции и лесно можем да докажем връзката му с българската държавност през вековете.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ