HomeИнтересноБългарияКои 2 Балкански държави са се били сами срещу всички?

Кои 2 Балкански държави са се били сами срещу всички?

Балканите винаги са били територията на много конфликти на народите живеещи на тях. Ако се разровим в историята, ще забележим, че при нас винаги са са водили войни – периодът на мир почти е липсвал. Тук съжителства много народности и всички те се борят за своето място. Но в историята на Балканите, има само 2 държави, които са се изправяли сами срещу всички останали държави и народи на тази територия. Това са България и Османската империя. Днес ще ви разкажем за тях.

Османската империя – сама срещу всички на Балканите

Става въпрос за Балканската война от 1912 година. Тогава всички държави на Балканите се оказват срещу Османската империя. Активни участници в Балканския съюз са България, Сърбия, Гърция и Черна гора. Малко известен факт е, че Българската държава издържа армията на черногорците, за да подпомогне общото дело. От друга страна, пасивна подкрепа оказват и Румъния, а и Албания, тъй като в следствие на тази война се създава Албанската държава. Така че можем да кажем, че на практика всички балкански народи се обединяват в името на общото дело да се справят с вековния поробител. Разбира се, трябва да уточним, че Балканският съюз е създаден със съгласието на Великите сили(контролиран от Руската империя) Причината за това е, че вече са подготвени лагерите на бъдещата Световна война. От едната страна са Германия, Австро-Унгария и Османската империя. От другата страна са Великобритания, Франция и Русия. Създавайки този съюз, Русия успява да не допусне териториалана връзка на Австро-Унгария и Османската империя, да осигури на страната на старите империи балканските народи и да постави в шах Османската империя. Този проект се оказва много успешен първоначално, след като Балканският съюз успява да се справи с Османската империя. Разбира се , след това се появява и проблемът за разпределение на получените територии и държавите в този съюз почват да работят една срещу друга. Така се стига и до втората част на войната.

България – сама срещу всички на Балканите

Това се случва по време на Втората Балканска война/Междусъюзническата война през 1913 година. Държавите в Балканския съюз се обръщат една срещу друга. Недалновидната политика на българските управници, които искат максимални цели се обръща срещу тях. По този начин те настройват едновременно Сърбия и Гърция срещу тях. Въпреки силните противоречия между сърби и гърци, те виждат основната заплаха в най-голямата държава от Балканския съюз – България. По този начин те вземат решение за общи действия. Към тях се присъедиянава и Черна гора, въпреки че България продължава да плаща издръжката на нейната малка армия. Тъй като, разбира се , 3 противника на България са малко, трябвало е нашите управници да ги увеличат още повече. Те допускат да не достигнем до разбирателство с Румъния, която иска териториални компенсации от България заради пасивната си подкрепа по време на Балканската война. За да може драмата да бъде пълна, срещу нас се изправя и Османската империя, която се опитва да си възвъзрне загубените територии на Балканите. Така че трябва да си признаем – България успява да победи Османската имеприя в този задочен спор, срещу колко най-много други държави може да се изправи.

  1. Балканската война 1912 година
  • Османската империя срещу България,Гърция,Сърбия и Черна гора
  1. Втора Балканска война 1913 година
  • България срещу Османската империя, Сърбия,Гърция,Черна гора и Румъния

Героичните действия на Българската армия успяват да спасят страната ни от национално крушение. Трудно можем да си представим как нашата армия успява да се справи и да спре настъплението на цели 3 армии – сръбска, гръцка и черногорска. Ако не е била бързата намеса гръцкото ръководство за сключване на мирен договор, тяхата армия е била пред унищожаване. Разбира се , срещу Румъния няма никаква армия, която може да се противопостави, а армията на Османската империя стига до границата с България от преди Балканската война. Не преминава повече напред заради ултиматума поставен от руския император. Така България се измъква на косъм от загуба на държавност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ