HomeИнтересноБългарияКои български владетели са живели в Константинопол?

Кои български владетели са живели в Константинопол?

Всички знаем, че има много български владетели, които са пребивавали в Константинопол.Някои от тях бягат и търсят спасение там , а други са принудени от обстоятелствата да живеят там като пленници, пратени от българския владетел.Освен това, Византия винаги е искала да има на разположение хора, които да се претенденти за българския престол. Ще ви представим 3-мата най-известни български владетели, които са пребивавали в Константинопол.

Хан Кубрат

Информацията за хан Кубрат, за съжаление, не е много. Предполага се, че е роден около 605 година. Тъй като е всеизвестно, че Кубрат е бил християнин , много историци приемат , че това се е случило, по време на пребиваването му в Константинопол  пратен от вуйчо си хан Органа и според съвременника и духовник Йоан Никиуски е близък приятел ромейския император. Пребиваването на Кубрат в столицата на Византия му служи много успешно при последвалото му управление на Старе Велика България, като успява да поддържа много добри отношения с Източната Римска империя.

Цар Симеон

Цар Симеон е легендарен български владетел, но знаете ли , че той е едва третият син на Борис след Владимир и Гавраил. Роден е около 864-865, което научава от писмата на Николай Мистик, който споменава като “син на мира”, заради подписания мирен договор тогава с Византия. Борис  го готви за глава на новосъздадената българска църква и поради тази причина е пратен на обучение в Константинопол – от 878 до 888. Там той завършва известната в цял свят Магнаурска школа и дори бива наричан по-късно емиаргос(полугрък), което се предполага , че би трябвало да е голяма похвала за неговите знания. Около 888 година , той се прибира в България и започва работа под надзора на Наум Преславски по преводи на различни църковни текстове от гръцки език на български. По стечение на обстоятелстава, промяната на политиката на страната, която прави Владимир-Расате води до принудителната му смяна със Симеон.Интересен факт от пребиваването му в Константинопол е близостта му с Николай Мистик – бъдещ константинополски патриарх и предполагаем негов учител от Магнаурската школа.Това се вижда в многобройните писма, които си разменят и как византийците се опитват да използват този контакт със Симеон при огромните проблеми, които българският цар им създава.

Цар Калоян

Калоян е един от най-успешните български владетели не само през Втората Българска държава. Управлява от 1197 до 1207 година, но животът му преди управлението минава през много перипети. Предполага се , че е роден през 1168 и въпреки възрастта си взема дейно участие във въстанието на Асен и Петър, което води до възстановяване на българската държавност.Ключовата обсада на Ловеч през 1187 и окончателното признаване на възстановена България от страна на византийски император води със себе си до неблагоприятното последствие за Калоян – да стане заложник в Константинопол. Предполага се , че пребиваването му там не е продължило много дълго – още през 1189 успява да се измъкне от Византия и да се върне при братята си.Преживява убийство на Асен и по време на управлението на другия си брат Петър се превръща в негов основен помощник. След поредния заговор и убийството и на другия му брат – Петър(Тодор), Калоян проявява съобразителност и успява да попречи на заговорниците да заграбят властта и поема тежестта на царската корона.

Представихме Ви 3-мата най-големи български владетели, които са прекали не малка част от живота си в най-големия град за тогавашното време – Константинопол. При Кубрат и Симеон това със сигурност оказва влияние върху тяхното по-нататъшно поведение и води със себе си до много нови знания и контакти. При Калоян не можем да бъдем сигурни какво отражение е имало това върху него, тъй като бягството му от града по-скоро подсказва за огромните рискове пред които е бил изправет той по време на заложничеството си.Въпреки това е показателно и , че при 3-мата владетели се вижда, че те са използвали това си време да се запознаят доста в детайли със византийското управление и да могат да използват тези си знания и умения в бъдещото си царуване.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ