HomeИнтересноБългарияКои известни революционери са били част от Втората българска легия

Кои известни революционери са били част от Втората българска легия

Втората българска легия е била доброволческа формация, обучава се в Белград в периода между 1867-1868 г. и е служела за организиране на освободително въстание от българите в Османската империя.

Кои известни революционери са били част от Втората българска легия

Подобно на първа българска легия от години по-рано, втората легия попада в плановете на сръбския княз Михаил Обренович и по-право общата война на балканските християни, срещу османската империя.

В същността от преговорите за създаване на сръбско-българска държава, с част от българската емиграция от есента на 1867 г. сръбските власти свикали доброволци. ТЕ били в подкрепа на планираното въстание в България.

Ето, кои известни революционери са били част от Втората българска легия

В продължение на няколко месеца към 200 души българи се обучили във военно дело от белградската Артилерийска школа. Сътрудничеството било подкрепяно дипломатически и финансово от Русия, която се стремяла, след поражението си в Кримската война да възстанови влиянието си над Балканите.

Каква е развръзката от Втората българска легия

Натискът от страна на останалите Велики сили (Австро-Унгария, Франция и Англия), както и падането на Илия Гарашанин от власт водели до отказ от военни приготовления и промяна в сръбската политика. Това недоволство от страна на доброволците в резултат на сръбските претенции над западните български земи довело до разпускане на легията в април 1868 година.

Известните революционери от Втората българска легия

В това време много от легионерите преминават към Румъния, от Сърбия, където формират ядро на четата на Стефан Караджа  и Хаджи Димитър

Други като Васил Левски се заемат с изграждането на революционна организация в България, като в същото време се отказват от четническата тактика и от уповаването на чужда помощ.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ