HomeИнтересноБългарияКои са най-известните български опълченци?

Кои са най-известните български опълченци?

България и нейният народ имат дълга и богата история на храброст, мъжество и героизъм. По време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. много смели българи се вдигат на крака, за да служат на родината си и да се борят за свобода. В тази публикация ще разгледаме някои от най-известните български опълченци извовювали свободата на България!

1.Петър Кунчев – брат на Васил Левски

Един от най-известните български доброволци по време на този конфликт е Петър Кунчев – брат на легендарния борец за свобода Васил Левски. След екзекуцията на брат си през 1873 г. Петър става активен участник в борбата на България за независимост. Той се присъединява към четата на Христо Ботев по време на Априлското въстание,успява да оцелее и се присъединява към българсоко опълчение , за да се бори срещу Османската империя по време на Руско-турската освободителна война. Въпреки че е ранен в битката, Петър продължава да се сражава до края на войната, когато се завръща благополучно у дома заедно със своите съратници.

2.Димитър Петков – кмет на София

Друг известен опълченец е Димитър Петков – бъдещ известен наш политик, който служи като съратник на Стефан Стамболов в Либералната партия на България. По време на войната Димитър Петков губи ръката си, докато се сражава на прохода Шипка, но това не го спира да продължи да служи на страната си. След като се завръща от битката, той се занимава с политика и в крайна сметка се издига до кмет на София. През 1907 загива след извършен атентат срещу него.

3.Олимпий Панов – герой от войната със Сърбия

Друг забележителен доброволец, сражавал се по време на този конфликт, е Олимпий Панов. По време на войнишката си служба Олимпий се отличава с многобройни героични прояви; в резултат на това той е признат за един от най-големите герои на България от този исторически период.По-късно участва в Сръбско-Българската война през 1885 като показва чудеса от храброст по време на Сливнишките сражения. За съжаление ,както много от останалите участници в опълчението, съдбата е нещастна – обесен заради желанието му да се присъедини към Русенския бунт 1887г.

4.Коста Паница – герой от Съединението на България

Коста Паница е друга важна фигура през този период, която е запомнена с ролята си на един от най-прочутите герои на България от тази епоха. Като част от българското опълчение, Коста Паница се сражава смело в битката при Стара Загора и проявява изключителна смелост на връх Шипка заради което е и награден с кръст Свети Георги. Участва активно в подготовката на Съединението и проявава героизъм по време на последвалия конфликт със Сърбия като е начело на Смолчанския партизански отряд.За съжаление както и много от останалите опълченци, животът завършва трагично.Осъден е на смърт от Военен Съд пред 1890 във връзка с разкрит заговор за преврат и убийство на Фердинанд и Стамболов.

От векове насам българите са известни със своята смелост и храброст пред лицето на врага – не повече от онези смели мъже и жени, които доброволно са се записали на служба по време на Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г.! От Петър Кунчев до Олимпий Панов и от Димитър Петков до Коста Паница тези смели личности са помогнали за оформянето на съвременна България в това, което е днес! Техните вдъхновяващи истории напомнят на всички нас, че никога не трябва да губим надежда, независимо колко трудни изглеждат нещата! Дължим им благодарност за тяхната отдаденост и служба!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ