HomeИнтересноБългарияКои са трите най-големи езера в България?

Кои са трите най-големи езера в България?

Около 95 километра от територията на страната е заета от езера. Те са почти 100 на брой и ще се разгледам най-големите три от тях. Научете кои са те и защо са толкова важни за нашата страна.

Кои са трите най-големи езера в България

Бургаско езеро

Това е най-голямото естествено езеро в България. Дължината му е почти 10 км, ширината варира между 2,5 и 5 км, а общата площ е в размер на 28 квадратни километра. То е отделено от Черно море посредством пясъчната коса Кумлука и се свърза с него чрез тесен канал. Старото име на езерото е Вая или Ваякьойско езеро. За пръв път е спомената от чужденстранен пътешественик по тези земи в края на 18 век. Той определя името на езерото по името на близко намиращия се град Бургас.След Освобождението, блатата пречат на развитието на Бургас като град и постепенно започва тяхното пресушаване. Този процес започва с най-голяма сила след края на Първата Световна война – през 1921 година и продължава след получаване на средстав с бежанския заем от ОН през 1926 година.Продължава се укрепването и заскаляването на източното крайбрежие на езерото е процес, който е завършен чак през 80-те години на миналия век.

Варненско езеро

Това е второто по големина езеро в България.Намира се западно от град Варна, захранва се от Девненското и Белославското езеро, а е свързано с изкуствено прокопани канали с Варненския залив. Дължината му е цели 15 км, ширината между 1 – 4 км, а общата площ е 19 квадратни километра. В миналото езерото е било богато на риба. В момента има огромно транспортно значение – използва се като водна връзка до пристанище Варна-Запад. В източната му част се извисява едно от най-големите ни транспортни съоръжения – Аспаруховия мост. На северния му бряг се намира известния Варненски некропол – най-старото обработвано злато в света.

Атанасовско езеро

Това е третото по големина езеро в България. Намира се в границите на Бургас, като е разположено между кварталите Изгрев и Сарафово. Езерото е свързано посредством множество канали с Черно море, чрез които се отводнява. Атанасовското езеро е с много висока соленост на водата, което го превръща в място за солодобив. Това място е рай на гнездящите летни и зимуващи птици, което налага да бъде изграден и резерват – Атанасовско езеро. Това, с което Атанасовското езеро може да бъде отличено от другите 2 е неговата фауна. Тук се срещат видра, дива котка, полевка, етруската земеровка, която е най-малкият бозайник в света, и разбира се птиците. На това място се наблюдават над 70% от всички видове птици, които се срещат в България. Това са повече от 300 вида птици, 12 от които са застрашени за оцеляване не само в България, но и в световен мащаб. Някои от тях са:

  1. Къдроглавият пеликан
  2. Малкият корморан
  3. Червеногушата гъска
  4. Белооката потапница
  5. Ливадният дърдавец

Има още много други птици, които са включени и в Червената книга на България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ