HomeИнтересноБългарияКой българин има паметник в Брюксел?

Кой българин има паметник в Брюксел?

Ще Ви представим историята на един смел българин, който оставя диря в историята на Белгия и му е построен паметник в столицата на Европейския Съюз. Името му едва ли е толкова познато – това е Тодор Ангелов(бащата на Свобода Бъчварова). Научете повече за него и защо му е построен паметник в Брюксел.

Кой е Тодор Ангелов

Роден е в Кюстендил през 1900 година. Завършва местната мъжка гимназия в града. Повлиява се от анархическото течение и се увлича от комунистическите идеи.Участва в различни стачки и протести, които целят подобряването на положението на работниците. През септември 1923 участва в Септемврийското въстание в района на Сандански. Участието му в много протести и стачки го превръщат в цел на властите, а по-късно и на ВМРО, които контролират тази част на страната. Бива набеден и за атентата в църквата Света Неделя през 1925 година и затова му се налага заедно със семейството си да емигрира за Виена.

Първоначално е в Австрия, но там пак го преследват проблеми. Публикува във вестник Македонска дело, който се контролира от ВМРО. Но тъй като ръководството на организацията смята, че той разкрива много вътрешна информация , се налага да напусне и Виена. Мести се във Франция, работи  сезонна работа, но продължава участието си в местните анархически структури. Заради дейността му там се налага да се премести в Белгия. Става член на Белгийската Комунистическа партия и представител на българите членове на партията.

Испанската гражданска война

Включва се като доброволец в Испанската гражданска война. Участник е в батальона Георги Димитров. Бива ранен в лявата ръка и се налага да се лекува. Продължава да участва като доброволец, но заради раната си се занимава с канцеларска дейност.Вече придобил сериозно име след левите сили, се връща в Белгия след война. Тогава вече започва и Втората Световна война.

Тодор Ангелов – герой в Белгия

Включва се активно срещу дейността на окупационното немско правителство и е виден член на Белгийската комунистическа партия.Комунистите в Белгия засилва своите съпротивителни действия. Тодор Ангелов участва в поредица от саботажи срещу властта. Емблематична за Белгия остават действията му по спасяване на хиляди евреи.Той разбира, че са изготвени списъци за евреите, които подлежат на депортация. Цялата организация се включва по спасяване на евреите и тяхното преместване на сигурно място. Тодор Ангелов обединява усилията си с Шарл Рохман – един от най-известните партизански командири. Те избират двама души от техните организации, които успяват да се представят за немци, да влязат в централата на Гестапо в Брюксел и да унищожат всички документи по бъдещата операция по депортиране на евреите. Тези действия на комунистите в Белгия фокусират сериозна вниманието на немците .Като един от лидерите на съпротивата, Тодор Ангелов бързо привлича вниманието на Гестапо и през януари 1943 година бива заловен. Цели 7 месеца бива държан в единична килия и разпитва с цел да издаде своите другари. След като не успяват да го пречупят, бива разстрелян на 30 ноември 1943 година.

Паметникът на Тодор Ангелов в Брюксел

  • Обявен посмъртно за герой на Белгия
  • Получава 4 ордена за заслуги към Белгийската държава
  • През 80-те години със съдействието на Българското посолство се прави негов паметник в Брюксел
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ