HomeИнтересноБългарияКой български град е основан от персийци?

Кой български град е основан от персийци?

Днес ще ви представя историята на един от най-новите градове в нашата страна. Въпреки че само от 20 години има този статут, това селище има сериозна история и се смята, че е основано от персийци. Научете повече за интересната история на град Аксаково.

Историята на град Аксаково

1.Крепостта Мъглиж

Историята на това селище започва още по тракийско време като има запазени различни артефакти, които подсказват, че тук е съществувало населено място. Но вече познатата ни история се свързва Аксаково със селището, което се намира под крепостта Мъглиж. Това укрепително съоражение е изградено в рамките на Първата Българска държава и играе роля по защита на земите подхождащи към столицата Плиска и по-късно Преслав от североизток. В рамките на Второто Българско царство, Мъглиж очевидно продължава да играе своята роля, тъй като има запазени остански от стрели и копия на поредица български владетели. Първият запазен писмен източник е от османското нахлуване в края на XIV век – 1388 година Али паша превзема Шумен и Нови пазар. Обсажда Варна неуспешно, като се приема, че е спрян още при крепостта Мъглиж. Въпреки това, през 1391 година Варна и Мъглиж са превземи от османците. Битката, която решава съдбата на региона е от 1444 година – загубата на Владислав Варненчик при Варна е последната точка върху съдбата на българите по тези земи. В следващите години започва силен процес по обезбългаряване на региона, като в рамките на около 100 години се появавт поредица от населени места, които само с чисто турски произход. Така се появава и следващото населено място – село Аджемлер.

2.Село Аджемлер – основана от перси

Интересно е, че има един кратък период, в който село Мъглиш и село Аджемлер съществуват паралелно – това поне показват османските данъчни регистри през средата на XVII век. Но вече в края на века, село Мъглиш бива претопено в рамките на село Аджемлер.

Причината да посоча, че град Аксаково се смята основан от перси е, че той е продължение на село Аджемлер. Самат дума Аджеми на турски означава перси и има такава легенда от страна на местните жители за основаването на селището. Знаем, че след турско-перските войни от този период, като се смята, че са разселени по тези земи. Доказателство за това е писмен документ още от 1620 година, в който се съобщава за наличието на перси търговци във Варна. Дали тези перси са основали селото или просто то е било последна спирка по пътя към Варна – няма как да знаем, но така или иначе неговата история има персийска връзка.

3.Аксаково

Аджемлер постепенно променя облика си след Освободителната война. Много от турците продават имотите си и се връщат в Османската империя, а на тяхно място идват българи бежанци от неосвободените български земи. Постепенно това води и до желание на промяна на името на селото. Проектът за това е още от 1910 година и се предлага да бъде кръстено на един от руснаците, които имат най-голяма роля за Освобождението на България – Иван Аксаков. Това се случва официално чак през 1934 година и така делото на Аксаков по популяризирането на българския въпрос в рамките на Руската империя получава заслужено признание.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ