HomeИнтересноБългарияКой български град сменя 6 пъти името след Освобождението?

Кой български град сменя 6 пъти името след Освобождението?

Отговорът на този въпроси е град Добрич.Въпреки че в историята си той е носил само 4 имена – Хаджьоолу Пазарджък, Добрич, Базарджик и Толбухин, този град сменя цели 6 пъти името си за последните 150 години. Причината за това е , че няколко пъти бива сменена неговата държавна принадлежност между България и Румъния.

История на град Добрич

Въпреки че местоположението му винаги е било ключово за българската държава, град Добрич е създаден сравнително късно. Намерени са още антични останки и се знае, че е бил важен център по време на Средновековието, но големите нашествия тогава още повече по време на Вторага Българска държава водят до голяма обезлюдяване на региона. Първите сведения за съдаването на населено място са свързани с Хаджьоолу – пътуващ турския търговец, който се смята, че през 16 век е в основата на създаването на града – поне такава е легендата за първото му име – Хаджьоолу Пазарджък. Постепенно това населено място се превръща в град – става център на търговията в тази част на империята – извесетен и Добричкият панаир. Много българи се заселват по тези места във връзка с поредицата руско-турски войни. Градът запазва това си име до Освобождението.

Откъде идва името на град Добрич

Добрич получава своето наименование на 19.02.1882. То е свързано с името на деспот Добротица, който е владетел на Добруджанското деспотство – една от 3-те български държави в средата и края на 14 век. Идеята се ражда в главата на местен учител, който организира местните хора и подава петиция до българските власти. Повече от 30 години градът запазва това си име, но за съжаление след неуспехите на България в Балканските войни, Букурещския мирен договор потвърждава предаване на града на Румъния

Базарджик

Базарджик е името дадено му от румънските власти. Те извършват поредица от репресии върху местното българско население. Името на града означава пазарно средище – място на което се извършва търговия. По този начин се губи историческата връзка на Добрич с българската история и е част от процеса на дебългаризация воден от румънските власти. По време на Първата Световна война, българските войски влизат в града и пак го преименуват на Добрич, но в резултат от загубата на войната отново се връща румънското име.

Толбухин

С Крайовската спогодба, градът се връща в територията на България и отново бива кръстен Добрич. Следващото преименуване идва вече при новата власт – на 20.10.1949 само 3 дни след смъртта на генерал Толбухин, е взето решението градът да бъде кръстен на негово име. Толбухин е ценен от добричлии още преживее като през 1946 година е обявен за почетен гражданин на града. След промените още през 1990 година с указ на президента Жельо Желев е възстановено името на Добрич.

Сега вече разбрахте отговора на въпроса – кой български град е сменял най-често името си. Наименованията, които сменя са само 4, но ги сменя цели 6 пъти, тъй като много често бива прехвърлян между България и Румъния.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ