HomeИнтересноБългарияКой български хан носи име на зодия?

Кой български хан носи име на зодия?

Сега ще ви представим историята на един от най-малко популярните български ханове. Той е много млад и буен и заради допусната груба грешка срещу ромеите заплаща с живота си. Научете повече за управлението на хан Телец.

Какво трябва да знаем за хан Телец

Той управлява по време на голямата криза в нашата държваа през средата на VIII.По-конкретно от 761 до края на 763 или началото на 764. Идва на власт, като успява да застане начело на бунт срещу предишния хан Винех. Така родът Угаин застава на държавата ни. В ромейските извори, Телец е определен като “мъж злонравен на около 30 години”, когато идва на власт. Този негов характер си проличава ведната в неговите действия като нахлува в Тракия със своята армия и опустошава земите там. Дори си позволява да се заканва на императора да излезе в насрещен бой.

Големият провал на хан Телец

Разбира се, това действие не остава незабелязано от ромеите. Константин V Копроним е начело на Византия по това време и реагира своевременно. През 763 година той започва поредният си поход срещу България – този е четвърти от общо девет. Част от армията е пренесена с флот по посока на Северна България, за да атакуват столицата Плиска. Основната войска е водена от императора, достига до Поморие и там се разполага на лагер. През това време, Телец също организира своята армия, блокира проходите на Стара планина и привлича за съюзници славянските племена от Тракия. До тук всичко е добре, но Телец се показва като неопитен пълководец и допуска голяма грешка – ето каква е тя!

Каква е ключовата грешка на Телец

Първоначалният план на Телец е да се възползва от по-открито пространство, за да използва българската конница, която е много по-маневрена от ромейската. Но явно решава в крайна сметка променя плана си. Решава да атакува врага в неговия укрепен лагер. Той е разположен между Поморийското езеро и бреговете на Черно море. Това пречи на българските конници да се разгърнат и дава предмиство на копиеносците на ромеите да формират силна защитна позиция. Въпреки това, битката между двете страни е продължава в рамките на цял ден, без никоя от страните да вземе ключово предимство. Тогава изведнъж, част от съюзническите славянски племена от Тракия минават на страната на ромеите и това довежда до победа на Византия.

Защо славяните преминават на страната на Византия

Няма как да се даде на 100% сигурен отговор на този въпрос, но има няколко причини. Ето кои са основните от тях:

  • Телец опустошава земите им – Когато става хан, Телец прави настъпление в Тракия и опустошава точно земите на тези славяни. След това уж ги взема за съюзници, но едва ли са били особено радостни от това.
  • Ромейското влияние върху славяните – През тези години, Константин Копроним работи със славянските племена по границата с България, за да може да ги използва срещу нашата държава. Напълно възможно е да е успял преди битката да ги подкупи.
  • Изселване на славяните – През този период, много славяни се изселват от тези земи в посока на Мала Азия. Причината е, че точно Тракия е пограничен район между двете страни и населението страда от постоянните военни действия. Предполага се, че тези славянски племена след битката са се изселили в посока Мала Азия, явно с разрешението на византийците.

Какво се случва с хан Телец след загубата

Със сигурност нищо хубаво. След победата си, Копроним не продължвава настъплението, защото проходите все още се пазят от верните славянски племена на българите, но се прибира триумфално в Константинопол с много български пленници. Там те биват избити за радост на жителите на столицата на Византия. Така че, напрежението в България се увеличава все повече. В края на 763 или началото на 764 година е извършен преврат срещу Телец. Той бива убит заедно с най-видните представители на рода Угаин. По този начин, той заплаща скъпо за грешката си.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ