HomeИнтересноБългарияКой български владетел става васал на татарите?

Кой български владетел става васал на татарите?

Този български владетел е родоначалник на една от българските династии. Той се включва активно в междуособиците в борбата за престола и успява да надделее в тях. Неговото име е Георги I Тертер и след себе си той оставя династията на Тертеровците.Неговото управление не е белязано с успехи и накрая той дори става васал на татарите. Ето каква е неговата история.

Как Георги Тертер идва на власт?

Георги Тертер е един от известните български боляри. По време на успешният бунт на Ивайло, той е един от хората, които се противопоставят на новия цар. Когато Ивайло е зает в кампаниите си срещу ромеи и татари, Георги Тертер е част от обкръжението на царица Мария(съпругата на Ивайло и Константин Тих Асен). Византийският император се възползва от затрудненията на Ивайло и изпраща нов владетел за търновския престол – Иван Асен III(син на един от бившите царе Мицо). Новият владетел се опитва да стабилизира властта си, като предлага ръката на сестра си на Георги Тертер, който приема, но изпраща съпругата си Мария и Теодор Светослав за заложници в Константинопол. В същото време, Ивайло разбива отново татарите и се насочва към Търново. Иван Асен III задига хазната в Търново и бяга към Византия. В този момент, Георги Тертер бива избран от търновските боляри да застане начело на страната.

Георги Тертер – царят васал(1280-1292)

Оказва се , че заплахата от Ивайло не е толкова голяма. Войската на непобедения български цар(Ивайло) само го напуска и се налага той да търси убежище при татарите на хан Ногай(Златната рода). Там бива убит по заповед на главата на Златната орда.

Проблемът от който е бил Георги Тертер, сега се оказва върху неговата глава. Много от силните местни феодали не признават неговата власт и на практика той управлява около половината от територията на България. Някой директно не му се подчиняват, а други чисто формално са част от Българската държава, но на практика решават всичко самостоятелно. По това време бива организиран кръстоносен поход срещу Константинопол от неаполитанския крал, който се опитва да възстанови Латинската империя. Георги Тертер решава да се възползва от ситуацията и се включва на страната на кръстоносците. Византийският император успява бързо да реагира на създалата се ситуация и сключва съюз със Златната орда на хан Ногай. Поради това през 1282 година в България нахлуват около 40 хиляди татарски конници, които опустошават страната. Георги Тертер се вижда принуден да излезе от коалицията на кръстоносците и да търси разбирателство с Византия. Късметът е на негова страна – има нов император във Византия, с който постигат споразумение за прекратяване на действията на ромеи и татари. Дори успява да върне първата си съпруга Мария и сина си Теодор Светослав.

Как Георги Тертер става васал на Златната орда

За съжаление, късметът на българския цар бързо го изостава. Татарите се оттеглят през 1282, но виждат , че не срещат сериозна съпротива от българска страна. Затова нахлуват отново през 1285 година и на практика подчиняват българското царство. За да запази престола си, Георги Тертер бива принуден да се признае за васал на хан Ногай от Златната орда, изпраща сина си Теодор Светослав за заложник този път при татарите и жени дъщеря си за наследника на хан Ногай – Чака. Това дава резултат за следващите няколко години, но през 1291-1292 отношенията с татарите се влошават. Това води и до дворцов преврат и Георги Тертер се вижда принуден да бяга във Византия. Забавното в случая е, че византийските хронисти пишат, че василевса не смеел да даде убежище на българския цар, защото по този начин ще си развали отношенията със Златната орда. Въпреки това бива приет за почетен пленник в империята. Бива върнат в България от сина си Теодор Светослав след няколко години и след това приема монашеството.

Оценката за цар Георги Тертер не е особено положителна. В българския фолклор той остава с името на подчинен на татарите. Неговото управление не би трябвало да се възприема толкова негативно. По-скоро неговите действия срещу Ивайло заедно с Византия дават много тъмен отенък на неговата личност.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ