HomeИнтересноБългарияКой е Димитраки Теодоров - най-богатият българин преди Освобождението

Кой е Димитраки Теодоров – най-богатият българин преди Освобождението

Чували ли сте за Димитраки Теодоров? Знаете ли, кой е бил той и какви са неговите дела? Нека ви разкажем малко от историята му:

Кой е Димитраки Теодоров

Той е роден в Жеравна, през 1815 година. Дете е в семейството на чорбаджи Тодор от Хадживълчеви рода (Хафезови).

По-късно се премества в Тулча, Северна Добруджа и в идните години се нарежда сред големите джелепи на Балканите. Тогава се сдобива и с титлата бей.

Димитраки Теодоров – смятан за най-богатият българин преди Освобождението

Димитраки участва в движението по създаване на самостоятелна българска църква и е един от делегатите на Първия църковно-народен събор от 1871 година.

Неговият син е лекар, на име Пантелей Минчович, а внуците му са не по-малко известните дъщеря общественичка Султана Рачо Петрова и син юрист Димитър Минчевич.

Теодоров е богаташ, може да се каже от най-богатите по онова време преди Освобождението. Той е търговец, участва в движението за църковна независимост и е делегат на Първия църковно-народен събор в Цариград, през 1871 г.

С какво ще запомним делата на Димитраки Теодоров

За жалост, така става, че Северна Добруджа е протъргувана. Тя е разменена за Южна Бесарабия. Но има един интересен момент, когато започва едно изселническо движение сред българите в Тулча, които не искат да останат под румънска власт и между 1878-а и 1879-а година започва едно мощно изселническо движение и почти целия град загубва българския си елит. Сред тях е и местният българин Димитраки бей Теодоров. Той остава и когато го питат защо, като пак да споменем, че той е бил най-богатият от тях (имал е възможности), самият той отговаря:

Защото ако ние, българите, се махнем, тази земя не може да говори. Как ще каже тя, че е българска. Нали ние, нейните „сейбии“, пазители иначе казано, нали ние трябва да останем, за да я браним и за да казваме на кого е тя. Защото земята не може да дума, тя няма глас, ние сме нейният глас.“

Димитраки Теодоров умира в Тулча, през 1880 година.

В заключение:

Димитраки Теодоров може да е добър пример за всеки българин днес, независимо от социално положение и статус в обществото. Той е един от онези български патриоти, на които можем само да се поклоним и когато стане дума, с гордост за заявим, че сме българи, без значение кои и как ни управлява.

Източници: Уикипедия, dobrich24.com, przone.info

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ