HomeИнтересноБългарияКой е Иванко - убиец на Асен и съюзник на Калоян?

Кой е Иванко – убиец на Асен и съюзник на Калоян?

Българската държава възстановява своето съществуване през 1185 година след повече от 150 години под чуждо владичество. Това събитие е свързано с легендарните братя Асен и Тодор(Петър). Но много по-непозната е историята на техния роднинаИванко. Знаем , че той е убиецът на Асен, но защо извършва това деяние и какво се случва с него след това – нека разгледаме историята му.

Кой е Иванко – убиецът на Асен

Информацията за биографията на Иванко е оскъдна. Знае се , че той помага на търновските братя по време на въстанието срещу Византия. За него се спекулира , че след успешните действия на Асен и Петър, той има връзка със сестрата на съпругата на Асен. След като цар Асен I го привиква за обяснение, получава се сериозен спор между двамата и в започналия двубой Иванко успява да надделее над българския цар.Разбира се това е първата версия за действията на Иванко.Но много по-логичната е втората, която говори, че Иванко е бил острието на заговор насочен срещу Асен от страна на Византия. Като височайш пленник по това време в Търново е Исак Комнин – новоназначеният севастократор, който успява да предложи на Иванко ръката на дъщеря си срещу обещанието да участва в заговора срещу българския цар. Комбинацията от разкритата любовна авантюра на Иванко – страхът, че заговорът е научен от Асен води до постъпката на Иванко. Ако разгледаме тази хипотеза, ще разберем , че е малко вероятно Асен да е научил за подобен тип заговор – иначе не би поканил Иванко да говорят сами в късните часове на денонощието. Много по-логично е да се касае за въпрос от личен характер. Най-подробни сведения за тези събития ни дава византийски хронист Никита Хониат, който ни води към втората хипотеза.

Какво се случва с Иванко след убийството на Асен

Никита Хониат твърди, че Иванко се опитва със другите участници в заговора да установи властта си в Търново, но въпреки опитите за помощ от страна на византийския император, резултатът е неуспешен. Войските на по-големия брат на Асен – Петър – успяват да влязат в града и да възстановят контрола си върху града. Иванко успява да избяга в Константинопол. Бива посрещнат от императора, прекръстват го по негово име на Алексий, жени се формално за внучката му и е назначен за управител на Пловдивска област. Интересното е , че като такъв води много самостоятелна политика и не защитава интересите на Византия. Това води и до следващото му преобразяване – става съюзник с новия цар на България – Калоян.

Съюзът с Калоян

Калоян встъпва като владетел през 1197 година след убийството на цар Петър I. Показава много голяма хитрост и съобразителност и успява да привлече убиецът на Асен – Иванко плюс още 1 независим владетел Добромир Хриз на своя страна. Това говори, че поставя интересите на България над своята лична жажда за мъст. След съюзът с Калоян, Иванко успява да разгроми войските на Мануил Камица, който е изпратен от ромеите , за да приключи с хитрият българин. Византийците се досещат, че е по-лесно да се справят с хитрост отколкото по военен път с Иванко. Императорът се опитва да си уреди среща с Иванко през 1200 година, но опитният владетел на Пловдивска област познава коварните номера на империята поставя 3 условия:

  • да изпрати внучка си – невръстната му годеница
  • да изпрати хрисовул потвърждаващ владенията му
  • да се закълна над Светото писание, че няма да му навреди

Императорът приел тези условия и Иванко, който вече имал самочувствието на пълководец не по-малък от Асеневци пристигнал в Константинопол. Там императорът наредли да го оковат във вериги и е бил затоверн в тъмницата. Какво се случва с него не се знае, но животът му едва ли е продължил още дълго.Така Иванко успял да бъде надхитрен и получил наказание за престъпленията си.

Историята на Иванко е показателна за дълбочината на човешката природа. От близък съратник на Асеневци помогнал за извоюването на Българската държава, до убиец на Асен и предател, отново съюзник на Калоян и накрая надхитрен от подмолните номера на византийския император, животът на Иванко показва низ от върхове и падения. Въпреки хитростта и ръководните умения, които притежава – при него липсва тази морална кауза, която царете от Асеневата династия притежават и по този начин той завършва живота надхитрен в собствената си игра.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ