HomeИнтересноБългарияКой е най-малкият областен град в България

Кой е най-малкият областен град в България

Наскоро разгледахме проблема кой е най-големият необластен град в България.

Днес ще разгледаме точно обратния въпрос. В България има 28 области и съответно 28 областни центрове. Кой от тях е най-малък – сега ще дадем отговора на въпроса.

Кой е най-малкият областен град в България

Отговорът е този въпрос е Смолян. Въпреки, че Смолянска област втората най-малка по население област в България, град Смолян е най-малкият областен град. Населението на града по официлани данни от последното преброяване на НСИ е 28 268 спрямо 96 284 население на Смолянска област. Смолянска област е една от малките като население, но останалите градове в областта като Девин, Неделино, Златоград, Чепеларе, Мадан имат средно по около 3-4 хиляди души население, което вдига позицията на областта. По този начин населението живеещо в Смолян е под 33% от общото население на областта.

Точно противополжна ситуация е в останалите най-малки области:

  1. В най-малката област по население Видинска живеят 75 408 души спрямо  45 583 живеещи в областния център град Видин.
  2. В друга от най-малките области Силистренска живеят 97 770 души спрямо 34 205 души в град Силистра. Съотношението е близко до това на Смолян, но с по-добри показатели за областния център.
  3. Четвъртата най-малка област е Търговищка – 98 144 души спрямо 39 998 души живеещи в град Търговище.
  4. Петата най-малка област е Габровска – 98 387 души спрямо 52 477 души живеещи в областния център град Габрово.

Друго интересн елемент в изследването е гъстотата на население между 2-те най-малки области – Видинска и Смолянска. Те са със сходни параметри 3033/3193 квадратни километра, но по-голямата Смолянска има доста по-висока гъстота на населението. Причината за това е и по-големият брой население места, които се намират в област Смолян – 242 спрямо само 142 за Видин. На първо място спрямо тези данни се намира област Русе само с 83 населени места – с цели 20 по-малко от следнщата я в класацията Разградска област.

В коя област има най-много населени места

Отговорът на този въпрос е Кърджалийска – 471 с  цели 115 повече от следващата я Габровска област – 356. Това, което е наистина забележително при тези 2 области е, че те имат много малко общини в себе си – 7 за Кърджалийска и само 4 за Габрово.

 

Следващият път , ако Ви зададат въпроса кой е най-малкият областен град на България вече ще сте сигурни в отговора  – това е град Смолян.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ