HomeИнтересноБългарияКой е председател на първото народно събрание в Търново 1879 г?

Кой е председател на първото народно събрание в Търново 1879 г?

Първото велико народно събрание (І ВНС) е Велико народно събрание на Княжество България. То заседава в бившия турски конак от 17 април до 26 юни 1879 г., в Търново.

Председател на първото народно събрание

Реално първото народно събрание е продължение на Учредителното събрание. Имащо 229 народни представители. То започва работа, веднага на следващия ден, след приемането на Търновската конституция и закриването му.

За първи монарх в Българското княжество е избран принц Александър Батенберг, който приема титлата княз Александър I Батенберг.

На датата 26 юни княз Батенберг в читалище „Надежда“, той полага клетва, на която се заражда лозунг в българската държавност „Вярност и постоянство“. Князът награждава около 200 души.

Първото велико народно събрание и народните представители

На Първото велико народно събрание присъствали 231 народни представители. Народните представители в Учредителното събрание не са случайни хора: значителна част от тях са с висше образование, получено в Русия и Западна Европа, 2/3 от всички депутати владеят френски, а половината – френски и друг език, около 70 души са активни участници в националноосвободителното движение преди Освобождението[8]. Като професионално занимание най-много са представителите на възрожденската интелигенция: учители, прависти, духовници, публицисти, издатели, лекари, но има и търговци, занаятчии, селяни. Налага се изводът, че въпреки дългото османско владичество българският народ е в състояние да излъчи достойни и способни представители, които показват далновидност в непозната за тях дейност – парламентарната, и стават първите строители на съвременна България.

Първите заседания на народните представители са неофициални и се провеждат в църквата „Св. Никола“ в Търново преди самото откриване на Учредителното събрание. На тях присъстват и дошлите 45 народни избраници от Македония, Източна Румелия и Одринско. Основната и единствена точка, по която са разгорещените дебати, е „общонародният въпрос“, т.е., разделянето на земите, населени с българи, от Великите сили и организирането на действен протест срещу тази неправда. Внушителна група от участниците е на мнение, че Учредителното събрание не трябва да се открива, защото така българите официално ще признаят несправедливите клаузи на Берлинския договор. Неофициално тази позиция се поддържа и от някои кръгове във Временното руско управление, включително от неговия ръководител княз Дондуков, който се надява чрез разпускане на събранието да удължи руската окупация след определения от Берлинския договор срок, но тези намерения са осуетени от твърдата позиция на руското правителство и от съпротивата на много от по-умерените народни представители.

Кой е председател на първото народно събрание в Търново 1879 г

За председател на УНС е избран бившият екзарх Антим I, а за подпредседатели Петко Каравелов и Тодор Икономов, а за секретар – Георги Тишев. В резултат от натиска на Великите сили, волята на депутатите е ограничена.

Приемане І ВНС и подписване на конституцията

Търновската конституция е гласувана и подписана на 16 април 1879 г. (откогато влиза в сила) от депутатите на Учредителното събрание и става правната основа за изграждане на новата българска държава. По всеобщо признание тя е една от най-демократичните и модерни конституции на своето време. Първите български народни избраници създават документ, в който под върховенството на закона се утвърждават демократичните ценности на нашия народ и на съвременния им свят.

Източник: Wikipedia

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ