HomeИнтересноБългарияКой е севастократор Александър - един от българските военни гении

Кой е севастократор Александър – един от българските военни гении

На кое се казвало севастократ, замисляли ли сте се?

Севастократор е от средновековен гръцки: Σεβαστοκράτωρ , романизирано се нарича Sevastokrátor, означава владетел“, византийско гръцко произношение: sevastoˈkrator; български: севастократор, романизирано: sevastokrator ; сърбо –  хърватски : sebastokrator. Това е била висша придворна титла в късната Византия Империя.

На кого казвали Севастократор

Използвана е и от други владетели, чиито държави са граничели с империята или са били в нейната сфера на влияние (Българско царство, Сръбско царство).

Думата е съставна от sebastós (букв. значи „почтен“, гръцкият еквивалент на латинското Augustus ) и krátōr („владетел“, същият елемент, който се намира в autokrator , „император“). Съпругата на севастократор се наричала севастократориса (σεβαστοκρατόρισσα, sevastokratórissa) на гръцки, севастократица (севастократица) на български и sebastokratorica на сръбски.

Кой е севастократор Александър

Севастократор Александър Асен е втори син на царица Елена и на цар Иван Асен I.

Кампания и делата на Севастократор Александър са срещу унгарците, през 1233 г.

След като цар Калоян е убит, през 1207 година, брат му Иван Асен бягва при куманите, а след това в южноруските земи. Отива в Галичкото княжество или познатата като Киевска Рус. Там той се укрива под заплахата от смърт от Борил узурпатора.

През 1217 година се връща от изгнание. Със съдействието на руски наемници в 1218 г. Борил е отстранен от престола, а Ив. Асен II е провъзгласен за следващия български цар.

Севастократор Александър – един от българските военни гении

Когато цар Борил е детрониран, Александър получава севастократорско достойнство, а областта и София са предоставени като апанаж. Той успява да отбие унгарско нападение над Белградската област. Това се случва в 1232 г. През 1233 г. българска войска, водена от севастократор Александър, брата на Иван Асен II, настъпва срещу унгарците ги разбива край земите на Видин. Това е точно местността Олтения и около Браничево. Така се възстановява българското владение на окупираните от тогава области.

С какво ще запомним севастократор Александър

Александър има син на име Калиман (Коломан). През 1256 година, след убийството на Михаил II Асен заема българския царски престол, за няколко месеца, под името Калиман II. Малко след това е свален и убит.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ