HomeИнтересноБългарияКой издава първия български вестник

Кой издава първия български вестник

Питали ли, сте се някога кой е издал първият български вестник. Днес ще поговорим за това време и по-конкретно списъка с всички вестници.

Тази справка изброява всички вестници в колекциите на библиотеката, като предоставя подробности относно фондовете – информация, която не е включена в онлайн каталога на библиотеката.

История на българското вестникоиздаване

Издаването на първите български периодични издания започва в 40-те г. на ХIХ век, когато България все още е част от Османската империя и когато османските власти забраняват печатарските преси на българска територия. Първото такова издание публикувано периодично е списание „Любословие “, което излиза в Смирна (днешен Измир, Турция). Годината на издаването му е 1844 г.

Първият български вестник – кога излиза и кой го издава

Първият български вестник „Български орел “ излиза в Лайпциг, през 1846 г., но спира само след три издания (броя). Вторият опит за издаване на вестник започва около две години по-късно и се оказва по-успешен. Цариградският вестник започва да излиза в Цариград през 1848 г. и е издаван непрекъснато до 1862 г.

През следващите години периодичното издаване бележи значителен разцвет. До 1878 г. се появяват над сто заглавия, повече от половината, от които са вестници. Повечето от тези заглавия са били краткотрайни и са публикувани извън територията на България, в резултат на османските ограничения.

След като България получава автономия от Османската империя през 1878 г., периодичното издателство продължава да се развива. До 1900 г. се появяват над петстотин вестника, повечето от които излизат в България. Днес в България се издават близо 350 вестника.

Български вестникарски фонд в Библиотеката на Конгреса

С над 200 заглавия на микрофилм и хартия Библиотеката на Конгреса притежава най-голямата колекция от български вестници. Такава се намира в САЩ. Тази колекция включва вестници, издавани в България, независимо от езика, както и вестници на български език, издавани извън България.

Фондовете на библиотеката започват с няколко факсимилни издания (възпроизведен оригинал на ръкопис, копие, документ или подпис, чрез фотография, клише) на най-ранните заглавия от 1846-1877 г. и някои разпръснати фондове от края на 1800 г. По-голямата част от колекцията, обаче е от епохата, след Втората световна война. По-голямата част от заглавията са на български, но има и на английски, немски, френски, арменски, турски и руски. Повечето от заглавията са на микрофилм, но някои са в подвързани томове. Библиотеката продължава да се абонира за вестници от България. Последните броеве от тези вестници са достъпни в Европейската читалня.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ