HomeИнтересноБългарияКой известен българин измисля името Албена?

Кой известен българин измисля името Албена?

Знаете ли, откъде води произхода си името Албена. Навярно когато го чуете, първо асоциирате с курорта Албена или с някоя позната с такова име. Всъщност научете кой български писател измисля името Албена…

Кой български писател измисля името Албена

Това име е създадено от българския писател Йордан Йовков за героинята от неговата драма „Албена” (годината била 1927). Името произлиза от славянското “ablen / ablena (аблен / аблена)”, което означава “планински божур (Trollius europaeus globeflower; в превод на български: Планински божур)”. Празникът, свързан с източноправославните светци, традиционно се отбелязва в България на 28 март.

Името Албена – история

Албена спокойно може да се каже, че е измислено наскоро, в 20 век име. Героинята на известният български писател Йордан Йовков Албена е в главната женска роля. По това време Йовков живее в Букурещ, Румъния, където работи като чиновник в българското посолство. За това име Албена, Йовков използва румънската дума алб, което означава бяло като стъбло.

Още за името Албена

По право женските имена и рокли са предмет на модата. Затова и името Албена идва на мода.

В името Албена може да се намери още много. След като Йовков създава пиесата „Албена“ (тя е по повест, но има съществени разлики), самият той дава следното обяснение на името, което измисля за героя си:

Що се отнася до името Албена, попаднах съвсем случайно: миналата година прочетох във вестник, че влак се е блъснал в каруца край село Надежда, Софийско. В каруцата е имало двама души – духовник и жена на име Абленка. Името ми хареса. По-късно разбрах, че всъщност има име Аблена. Но вече не ми харесваше в тази форма; не само беше по-трудно за произнасяне, но имаше и нещо повече в това.

Създавайки герой, човек трябва да намери име, което най-добре извежда същността на описания човек, име, което напълно олицетворява неговите духовни и физически характеристики**. Албена нямаше да е Албена, ако я нарекох Аблена. По начина, по който е представена в пиесата, тя трябваше да запази името, с което е създадена и което й отива.

* Аблена означава глобус :

**Може да попитате, какви са тези духовни и физически характеристики. Е, най-краткото и изчерпателно описание на автора е: Тази жена беше грешница, но красива.

Има и други ономастични препратки, изведени от изследователите (освен най-очевидната връзка с латинското albus). Сред тях, най-разпространеното е, че египетското al banni означава красив, а al ban означава красота.

И все пак, предвид факта, че името е сравнително ново е пресилено да се търси египетски, латински, древнотракийски или какъвто и да е произход.

И така – в заключение:

Името Албена означава само това, което Йордан Йовков е искал да означава: жена със силно присъствие и спираща дъха красота, която никакъв грях (истински или предполагаем) не може да заличи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ