HomeИнтересноБългарияКолко български владетели са били ослепявани?

Колко български владетели са били ослепявани?

В рамките на Средновековието, ослепяването е много чест акт. В най-голяма степен това важи за Източната Римска империя, където има поредица от императори, които са свалени от престоли чрез ослепяване. Тази практика се пренася и на българска земя и има 2 емблематични случая на ослепени български владетели. Ето кои са те:

Кои са 2-мата български ослепени владетели

1.Владимир Расате

Този случай е познат на повечето българи. Владимир поема управлението на страната след баща си Борис – тоест през 889 година, но решава да промени поетият курс на управление. В последните години се спори дали точната причина да бъде свален е свързана с връщането на старите обичаи и култура на българите, но все още се приема, че това е водещата причинат. Управлението на Расате не е особено успешно и е на път да загуби всичко извоювано от баща му Борис. Това е и основната причина поради коята на първият български княз му се налага да се върне на престола.Той вдига бунт срещу първородния син и след това го ослепява. Това е традиционно наказание по това време, тъй като Владимир “не е видял” правилния път по който е трябвало да продължи развитието на България. Какво се случва с него след ослепяването не се знае, но със сигурност не се намесва повече в управлението на страната.

2.Борил

Вторият случай е по-малко известен. Става въпрос за Борил, който поема управлението на България през 1207 година след убийството на Калоян. Приема се, че то е извършено от куманина Манастър, но това че точно Борил идва на власт, като се жени на куманската жена на Калоян е косвено доказателство, че определено е имал участие в заговора. След много успешните царувания на Асен, Петър и Калоян, Борил не успява да продължи тази линия. Той допуска поредица от поражения, не успява да привлече на своя страна част от най-близките хора на Калоян като Стрез и Слав и по този начин отслабва значително позициите на България. Синовете на стария Асен – Иван Асен и Иван Александър биват спасени от верни хора и в следващите години предявяват претенции към бащиния си трон. Византийският хронист Георги Акрополит пише, че започват да водят военни действия още през 1213-1214 година срещу Борил. Успехът идва чак през края на 1217 и началото на 1218 годиан, когато Борил се предава. Това се случва след продължителна обсада на Търново. Според Георги Акрополит става въпрос за “7 години”, което няма как да е вярно. По-скоро или са 7 месеца или има по-продължителна обсада(7 години може да се преведи и като много продължителна обсада). Иван Асен решава да пощади живота на своя роднина Борил, но го ослепява. По този начин, той го лишава от възможността да прави каквито и да е опити да се върне на власт. Смята се, че Борил живее още няколко години в манастир край Горна Оряховица.

Така че това са двата емблематични случая на ослепяване на български владетели. И при двата от тях, начело на страната идват едни от най-успешните ни царе – Симеон и Иван Асен II.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ