HomeИнтересноБългарияКолко държави пишат на Кирилица

Колко държави пишат на Кирилица

Кирилицата е българската азбука и една от най-ползваните писмености по света. Днес ще Ви разкажем повече по темата къде се пише на кирилица и използват българските букви.

В кои държави пишат на Кирилица

Ползва се от около 300 милиона души по света, което я превръща в една от най-ползваните писмени системи. Държавите, които я ползват като своя основна азбука са:

1.България

Има опити за печатане на Кирилица и извън България. През 16 век във Венеция работи печатницата на Божидар Вукович, в която са правени опити за писане на кирилица.

2.Беларус

Използва Беларуска Кирилица. За нея е характеро така нареченото акание – изговаряне на етимологично православнославянско “О “като “А”. Това е и причината за двоякото изписване на думата беларуски/белоруски

3.Босна и Херцеговина

4.Киргизстан

5.Македония

6.Монголия

7.Черна гора

8.Русия

9.Сърбия

Използва се Сръбската Кирилица въведена от Вук Караджич през 1815 година – известна още като Вукова Реформа. Тя се базира върху славяносръбския език – църковнославянски(старобългарски) + местния рашки език.

10.Таджикистан

11.Украйна

Къде е ползвана Кирилицата в миналото

1.Казахстан – До 2018 година

2.Туркменистан

3.Таджикистан

4.Азербейджан

5.Румъния – до края на 70-те години на 19 век. След това идва латиницата. Използвана е дълги години, като леко е видоизменена на румънска кирилица. Тоест влашкият език бива записван на кирилица, като се добавят 2 допълнителни букви.

6.Монголия

7.Хърватско

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ