HomeИнтересноБългарияКолко са старите имена на Стара Загора?

Колко са старите имена на Стара Загора?

Стара Загора е безспорно един от нашите най-древни градове. През различните периоди на своето съществуване е сменял различни имена, но знаете ли колко са те. Днес ще разгледаме в повече детайли историята на Стара Загора и имената, които е носил този забележителен град.

Колко са старите имена на Стара Загора

Отговорът на този въпрос е точно 8 и сега ще ви ги представим:

Берое

Освен, разбира се, с футболния отбор Берое, името се свързва и с най-старото селище основано на територията на града – смята се, че е преди около 2500 години.

Августа Траяна

Това е второто име на града. То се получава след като е присъединен към Римската империя. Прекръстен е на името на император Траян, който му дава право на вътрешно самоуправление. Превръща се постепенно във вторият по-големина град в провинция Тракия след Евмолпия (Пловдив). След като е разрушен от готите през 4 век след Христа, постепенно градът губи своите позиции, сменя името си отново на Берое. Въпреки това е характерно за него, че е един от центровете на ранното християнство на Балканите. През 705 година за първи път е присъединен от хан Тервел към България като част от областта Загоре, но при следващите ханове отново се връща в територията на Византия.

Иринополис

За кратък период градът носи това име – то е на императрица Ирина, майката на Константин VI, която възстановява града от разрушенията и заповядва да бъде прекръстен на нейно име. Това се случва през 784 година. През 812 година по времето на хан Крум, градът отново е върнат в пределите на България и съответно се връща старото му име Берое.

Боруй

Наименованието Боруй се появява след като градът остава за по-дълъг период част от България. Смята се , че това е изменена форма на името на града Берое, спрямо българската дума бору – крепост. В този град се случват поредица от важни за страната събития, той е начело на комитат(област) в държава. Смята се дори, че самият ритуал на покръстването на Борис I се е случило точно под Аязмото.

Верея

Следващото наименование на града е Верея. Източници за това имаме в описанието на Третия Кръстоносен поход (1189), пътуващият с император Фридрих Барбароса свещеник описва, че са минали, превземи и разрушили древният и богат град Верея. Най-вероятно след падането на България под византийска власт през 1018, се връща и старото име на града и постепенно се видоизменя до познатото Верея.

Ески Загра 

Това е наименованието на града като част от Османската империя. Превзет е през 1372 година от османците заедно с Пловдив. За първи път се среща през 1430 в османските документи под името Ески Хисар, но самото име не се споменава в други документи. Историците твърдят, че османците доста често променят името на града и се среща под различни форми, но винаги с общ корен – Загр, Ески Загра,Ескиси Загора .. През 17 век се налага и една единствена форма на името на града – Ески Загра. Това е и причината да посочим като едно от старите имена на града, а не всички видове вариации с които е споменаван в османските документи. Приемаме, че те така или иначе имат обща изградена основа върху традициите и историята на града.

Железник

Историята на 7-мото име на Стара Загора е много интересна. През 1858 по предложение на известния старозагорски възрожденец Тодор Шишков, българите в града започнали да го наричат Железник, тъй като не приемат османското му име Ески Загра. Това име е доста често срещано в документи на нашите възрожденски дейци от този период и очевидно е придобило сериозна популярност.

Стара Загора

Сегашното си име града получава още преди Освобождението! През 1871 година хаджи Господин Славов(бъдещият първи кмет на Стара Загора) дава идеята градът да бъде кръстен по този начин като това се случва по време на Народен църковен събор и учредената Загорска епархия. На практика се запазва основата на името на селище през вековете – Загоре/Загора, но в българската му форма. Разбира се, пред него е добавено определението Стара, за да покаже голямата историческа традиция, която носи този хилядолетен град. След тази идея на хаджи Славов, градът приема това си име още преди Освобождението и на практика това е първият български град получил българско име още в рамките на Османската империя.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ