HomeИнтересноБългарияКоя е най-богатата община в България

Коя е най-богатата община в България

Знаете ли, коя е най-богатата община у нас? А най-бедната?… От последни статистики става ясно, че богатите общини в България стават все по-заможни, докато бедните още по-бедни. Тези извадки са от Института за пазарна икономика.

Според направеното проучване общият ръст на икономиката и реализираните излишъци на бюджета не достигат пряко до гражданите. В каква случаи се намират общините и това се отразява на данъците и образованието на населението.

От направените проучвания е видно, че столицата София си остава градът с най-силна икономика в страната, следвана от градовете: Габрово, Варна, Стара Загора и Русе. В края на класацията са градовете: Силистра, Сливен и Кърджали. Разликата в брутния вътрешен продукт е 4,5 пъти и се наблюдава тенденция за покачването й.

Хората от Силистра все по-осезаемо усещат лошото положение на общината, в която живеят.

Най-голямо разграничение между богати и бедни досега е имало в пика на икономическа криза от 2010 г. Това се е усетило почти 5 пъти.

Към днешна дата безработицата е над 25%, в Северна Централна България, Северозападна България, и Южната част на страната до южната граница.

София е единственият град в страната, където гражданите получават над средните заплати. Само в тази област над половината от хората получават повече от 1000 лева.

По други извадки от национално статистически институт, Пловдив е регионът, с най-бързо развиваща се пазарна икономика, ръст в пазара на труда и развитие във всеки аспект на дейност.

Тенденцията, която посочва институтът е в резултат пряката зависимост от качествено образование и развитие на конкретен регион. В регионите със слаба икономика лошите оценки и отпадналите от училище са повече. Средният процент отпаднали е към 2,86% и се покачва, през последните 3 години.

Съществуват десетократна разлика и за огромни различия между регионите, които не могат да се изчистят от предприети политики в последните години.

За да компенсират недостига на средства в момента, общините вдигат данъците. Това сочат данни на ИПИ.

Според експертите по анализ на данни, причината това да се случва е в липсата на адекватен ресурс, собствен на общините. При едни е 5%, а при други е 10%.

И така, на въпроса, дали София ще покрие собствената си програма за инвестиции, предимно насочена към нови квартали. Отговорът е малко уклончив, по думите на специалистите.

Друг е въпросът, дали данъците ще бъдат завишени. Каквото и да се случи обаче, фактът, че и най-голямата община не може да разчита ресурс за собствената си програма на инвестиране е ясен.

В заключение, експертите по анализ и изследвания, споделят, че към  момента 62% от областите в страната има увеличение в местните данъци и само 30% са запазили старите такива. Данните сочат още, че 8 на 100 от случаите на данъци намаляват.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ