HomeИнтересноБългарияКоя е най-дълго управлявалата династия в България

Коя е най-дълго управлявалата династия в България

В нашата история има няколко династии, които управляват доста продължително. Като започнем от рода Дуло, минем през Крумовата династия, Асеневци, Шишмановци – днес ще разгледаме тези родове и ще разберем коя е най-дълго управлявалата династия от тях.

Крумовата династия – 174 години

Най-дълго управлявалата династия в нашата история е Крумовата. Тя е кръстена по името на първия й владетел – хан Крум, който започва да управлява от 803 година. Владетелите от тази династия са:

  • Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян,Борис I, Владимир-Расате, Симеон, Петър, Борис II и Роман

Последният владетел е вторият син на цар Петър – Роман, който за последно е цар на България през 997 година. Разбира се има теории свързани с произхода на Самуил(Комитопули), които го свързват с роднински връзки с Крумовата династия, но официалната история се приема , че със смъртта на Роман тази династия приключва.

Рода Дуло – 121 години

Рода Дуло управлява България от времето на хан Кубрат(632г.) до последния от тяхната династия Севар(753).В тази династия се включват следните владетели:

  • Кубрат, Аспарух,Тервел, Кормесий и Севар.

В именника на българските ханове се посочва, че династията започва своето управление още от 165 година след Христа от Авитохол, но за момента тази хипотеза не може да бъде потвърдена и затова само я споменаваме.Смята се , че хан Севар е свален от преврат и начело на българската държава застава друга династия – Вокил, но и тя не продължава дълго своето управление.

Асеневци – 95 години

Родът на Асеневци е основополагащ за Втората Българска държава. Успяват да освободят България от Византийска власт през 1185 година и първият владетел приема името Петър и управляват до последния им владетел Иван Асен III. Това е династията донесла най-големите успехи на Втората ни държава и най-известните владетели. Ето списък на всички владетели от Асеневата династия:

  • Петър, Асен, Калоян, Борил, Иван Асен II, Калиман I, Михаил II Асен, Калиман II, Мицо Асен, Константин Асен(Тих), Иван Асен III

След тях идва начело на държавата ни династията на Тертерите, които също са роднини на Асеневци, но тяхното управление не продължава дълго.

Шишмановци – 73 години

Това е втората голяма династия , която управлява Втората Българска държава. Смята се , че са роднини с Асеневци покрай брак на внучка на Иван Асен II с основателя на династията (Шишман). За пръв техен владетел се смята Михаил III Шишман Асен, а последният е Иван Шишман до 1396 година. Разбира се можем да броим и Иван Срацимир, но това не променя продължителността на управлението им. Опитват се да стабилизират положението на страната, но не успяват и засилват процеса на децентрализация на България и водещо до рухването на държавността.

Представихме Ви 4-те най-дълго управлявали династии в историята на България. Всяка от тях е дала владетели, които успяват да изведат България до сериозни успехи както и до големи загуби. Продъжителността на тяхното управление показва качествата, които са притежавали българските владетели, за да могат да вдъхват това доверие и страхопочитание както в поданиците, така и върху другите държави.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ