HomeИнтересноБългарияКоя е най-голямата област в България?

Коя е най-голямата област в България?

Спрямо текущото деление, нашата страна има 28 области. Те са обособени с указ на президента от 1999 година. Днес ще разгледаме спрямо различните критерии коя област излиза на първо място. Научете повече по темата за най-голямата област в България.

Коя е най-голямата област в България

Ще разгледаме областите по 4 различни критерия: площ, население,населени места и брой общини

Най-голямата област по площ

На първо място като площ е Бургаска област с нейните 7748 квадратни километра площ.Първите 5 най-големи области се допълват съответно:

  • Софийска област, Благоеврградска, Пловдивска и Хасковска.

Ако разгледаме класацията в обратен ред, с най-малка площ е София-град, но тъй като ситуацията при тази община е различна спрямо останалите, на следващите места се нареждат:

  • Габрово, Перник, Разград, Търговище и Русе като общините заемащи най-малка площ.

Най-голямата област по население

Не е изненада , че тук на първо място е София-град(Област София). Тя е най-малката по площ, но логично е на първо място по население сред страната. Останалите най-големите области по население се допълват от Пловдивска, Варненска, Бургаска и Стара Загора. По интересни са резултатите при гъстотата на населението. На първо място логично е пак София-град, но при следващите места има сериозни размествания. По ред на местата са Варненска, Пловдивска, Русенска и Старозагорска. Причината за разместванията, разбира се , е  това, че Варненска област е доста по-малко по площ от Пловдивска. Русенската област е сравнително малка за България и това, че Русе е между най-големите градове в България я изкачва до почетното четвърто място в класацията по гъстота.

С най-малко население по области непрестижната класация се води от Видин и се допълва от Смолян, Силистра,Търговище и Габрово. По отношение на най-малка гъстото на население в дадена област Видин запазва първата си позиция, но се допълва от Ловеч, Смолян,Добрич и Софийска област.

Най-много населени места в областите

Изненадващо за мнозина , но на първо място се нарежда област Кърджали с 471 населени места. В нея има само 5 града – Кърджали, Момчилград, Крумовград, Ардино и Джебел.Общата бройка на общините е 7 – допълват се от Кирково и Черноочене, които са съставени само от села.Челната петица се допълва от областите Габрово, Велико Търново, Софийска и Благоевградска.

С най-малко населени места по област ситуацията също е много интересна. За пореден път трябва да изключим София-град, а след нея се нарежда област Русе само с 83 населени места. Челната петица се допълва Разград, Ямбол, Сливен и Пазарджик. 

Най-голям брой общини във всяка област

На първо място в тази класация се нарежда Софийска област с цели 22 общини. Челната петица се допълва от Пловдивска, Благоевградска, Бургаска и Варненска област. Интересна при това разделение е да се види в кои области има и най-малко общини. Ако изключим София-град, тъй като там е само Софийска община, второто място си делят областите Габрово и Сливен със само по 4 общини във всяка, а третото място се дели от Търговищска и Ямболска област с по 5 общини.

Разгледахме спрямо различните критерии коя е най-голямата област в България. Със сигурност трябва да запомним, че като площ на първо място се нарежда Бургаска област. За тази класация сме използвали данните предоставени от НСИ за 2021 година.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ