HomeИнтересноБългарияКоя е първата българска царица?

Коя е първата българска царица?

В нашата история сме се концентрирали повече върху българските владетели. Днес ще се опитаме да представим историите на българските владетелки от Първата Българска държава. Коя от тях е първата българска царица? Разберете при нас!

Кои са познатите ни владетелки от Първата Българска държава

Тервел – Анастасия

Това е първото име, което се споменава. На практика Анастасия никога не става владетелка на България. Тя е дъщерята на Юстиниян Носоотрязания, който през 705 година се договаря с Тервел да му помогне да си върне престола в Константинопол. Дъщеря му е една от договореностите между двамата, но след като Тервел помага на Носоотрязания да стане отново император, той не изпълнява това си обещание. Анастасия е на невръстна възраст. Това е първото име на евентуална бъдеща съпруга на български владетел, която е спомената.

Борис  – Мария

Нейното име се споменава в Чивидалското евангелие, в която се споменава семейството на княз Борис. Нямаме повече информация за нея, но поне научаваме името на българската владетелка.

Симеон – Мария Сурсувул

Това е втората съпруга на Симеон. Нямаме информация за първата. За Мария Сурсувул знаем, че е сестра на един от най-близките боили на Симеон – Георги Сурсувул. Предполага се , че е омъжена за Симеон още през 898 година. Той заема престола чак през 893 година. Не се знае кога е починала, но е напълно възможно тя да е била първата българска царица. Тъй като Симеон в рамките на своето управление успява да си извоюва титлата цар, можем да я приемем за първата българска царица.

Петър – Мария Ирина Лакапина

Тук със сигурност можем вече да сме сигурни, че Ирина Лакапина е българска царица. Тя е омъжена за Петър през 927 година, когато официално Византия признава царската титла на българския владетел, сключва се 30-годишен мирен договор. Византийските хронисти говорят с почит за нейната красота. Бракът и с цар Петър е сключен в Константинопол и това разбунва много спорове между ромеите. Още от времето на Константин Велики е практика на византийските императори да не дават дъщерите си да се сродяват с владетели на чужди варвари. Те биват определяни като варвари и неподходящи за византийски принцеси. Това е един от първите бракове, които разбиват този модел. От друга страна, византийските хронисти обясняват, че Ирина Лакапина е посещавала често Константинопол, за да навестява своите роднини. Смята се , че тя е предавала много информация от българския двор на византийците. Това е становище на известния български историк Васил Златаров. Интересното е , че тя взема със себе си и децата си Борис II и Роман. По това време България и Византия са в дълготрайни мирни отношения, но въпреки това двамата престолонаследници на българския трон да бъдат на посещение в чужда държава е било събитие, което повече няма да се повтори в нашата история. Предполага се ,че тя умира около 963 година.

Самуил – Агата

Това е съпругата на Самуил. Нямаме повече информация за нея освен , че най-вероятно е родом от българския по това време град Драч.

Гавраил Радомир – Ирина

Всъщност синът на Самуил има 2 брака. Първият е с унгарска принцеса, която е с неизвестно име. Вторият му брак е с Ирина. За нея се смята ,че е от Лариса и е ромейка. Самуил превзема Лариса през 999 година и преселва населението на града във вътрешността на България. За съжаление след убиството на Гавраил Радомир от Иван Владислав, Ирина заедно с нейните синове биват умъртвени.

Иван Владислав – Мария

За произхода на Мария има различни спорове. Някои историци смятат, че тя е от знатен ромейско-български произход(дъщеря на Борис II), а други я определят като чуждестранна принцеса. Така или иначе, тя е официално българската владетелка с най-много деца – цели 11(6 дъщери и 5 синове). След смъртта на Иван Владислав през 1018 година, тя оглавява фракцията, която иска капитулацията пред Василий II.Получава висока титла във Византия. Йоан Скилица, един от най-известните византийски хронисти, описва случка при която Мария и Василий II влизат в Охрид, те са посрещната от дъщерите на Самуил, които се нахвърлят върху съпругата на Иван Владислав. След като получава висока титла във Византия,  през 1029 година участва в дворцов преврат за свалянето на тогавашния император Роман III, но той се оказва неуспешен и тя е заточена в манастир.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ