HomeИнтересноБългарияКоя седловина свързва Рила и Пирин?

Коя седловина свързва Рила и Пирин?

Рила и Пирин са двете най-големи български планини. Всяка една от тях е едно уникално място, за което може да се пише наистина много. Но знаете ли коя е седловината, която свързва двете планини. Научете в следващите редове.

Коя седловина лежи между Рила и Пирин

Това е седловината Предела.Тя свързва Разложкото поле(Банско, Добринище) на изток с тези, които се намират по поречието на река Струма на запад(Симитли, Кресна). Дължината на този проход е цели 20 км. Започва от село Градево, насочва се нагоре по долината на река Еловица, преминава през река Раблево и завършва в най-западната точка на Разложката котловина. Надморската височина е цели 1140 метра, а най-високата и част е по вододела на реките Места и Струма.

Местността Предела

Тази местност е известна туристическа дестинация. От нея стартират много туристическа маршрути. Сега ще разгледаме някои от най-интересните забележителности, които може да посетите, ако сте в региона:

  1. Връх Вихрен – Това е най-високият връх в Пирин, с цели 2914 метра.Интересното за него е, че от различните маршрути,по които може да се качите на него, изглежда по много различен начин. Друг интересен факт за него е , че няма реки или езера в подножието на Вихрен, тъй като скалите, които го изграждат са съставени от мрамори несъдържащи вода.
  2. Град Разлог – Един от най-красивите български градове. Ако искате чист планински въздух, вкусна храна и множество фонтани, това е мястото за вас. Това, че се намира в близост не само до Пирин и Рила, а и до Родопите го прави отправна точка на много планинари. Мястото е известно и с множеството фестивали, така че може да го посетите по всяко време на годината и няма да съжалявате.
  3. Национален парк Пирин – Това е един от 3-те национални парка в България. Създаден през 1962 година под името Вихрен, целта му е била да опази по-високите кътчета на Пирин планина от дейността на хората. По-късно бива преименуван със сегашното си име, а през 1974 е увеличена и значително неговата територия. За огромната роля, която има този парк не само за България е факта, че той е определен като едно от местата със световно значение в Европа от ЮНЕСКО.
  4. Байкушевата мура – Това е второто най-старо дърво в България. То е на възраст от повече от 1300 години. Още известна като Черната мура, тя е висока малко повече от 26 метра, но освен впечатляващата и възраст, нейният обиколка е почти 8 метра.
  5. Банско – В близост е и най-известният ни планински курорт. Тук може да намерите за всекиго по нещо.
  6. Село Добърско – Тази дестинация става все по-популярна в България. Тук може да намерите лековита вода, която легендата в селото гласи, че е спасила част от Самуиловите войници  след битката при село Ключ 1014 година. От тук стартират множество еко-пътеки в посока на Рила. Освен това тук се намира е един от 100-те национални исторически обекта – Църкавата СВ СВ Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Тя е и под егидата на ЮНЕСКО.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ