HomeИнтересноБългарияНай-големите градове в България - избройте първите 10

Най-големите градове в България – избройте първите 10

Днес ще се опитаме да ви представим една много важна класация. Това са 10-те най-големи градове в нашата страна. Всички си мислим, че ги знаем, но можем ли да ги изброим по ред на номерата. Ще видим какво се случва с населението в тях и дали те имат прираст. Ще използваме данни от ЕСГРАОН за регистраните лица по постоянен и настоящ адрес на съответното място. Те се обновяват всеки месец, така че данните са за октомври 2023 година.

Кои са най-големите градове в България – топ 10

1.София – постоянен адрес – 1,396,033 – настоящ адрес – 1,278,031

Населението на града постоянно се увеличава, като концентрира голяма част от най-младото население в България. С тези темпове, нашата столица скоро може да събира в себе си до 25 % от населението на България. Разбира се, тук няма как да се преброят и близките население места около София, в които голяма част от хората живеят, но работят в столицата.

2.Пловдив – постоянен адрес – 385,451 – настоящ адрес – 368,809

В близкото минало, Пловдив водеше борба за запазване на второто си място, но последните години тенденцията е Пловдив да бъде убедително втори. Въпреки това, разликата като население със София е значителна. Най-старият град в Европа запазва водещото си място в нашата страна и дори близостта със София не се отразява чак толкова негативно на града.

3.Варна – постоянен адрес – 370,333 – настоящ адрес – 349,298

Варна беше град, който беше успял да събере голям човешки ресурс от цяла Североизточна България. Въпреки това, в последните години се забелязват тенденции по намаляване на прираста на населението на града. Това му се отразява негативно. Въпреки това се надяваме, Варна да поднови битката си с Пловдив за второто място.

4.Бургас – постоянен адрес – 225,855 – настоящ адрес – 210,027

Всички знаем за споровете между Варна и Бургас за това кой град е морската столица на страната ни. Дълго време Варна доминираше в този спор, но тенденциите последните години дават все повече предимно на Бургас. Все още има съществена разлика в населението, но това е един от градовете със сериозен потенциал да се издигне нагоре в тази класация.

5. Русе – постоянен адрес – 157,736 – настоящ адрес – 141,474

Най-големият ни град след Освобождението постепенно през годините се смъква в тази класация. Имаше години при които разликата между Русе и Бургас беше минимална като население, но в момента е трудно да предположим, че Русе ще успее да се вдигне на по-висока позиция от петото място в тази класация, още повече че Стара Загора му диша във врата.

6.Стара Загора – постоянен адрес – 154,610 – настоящ адрес – 135,396

Един от градовете в последните години, който успява да задържи населението си. Причината ,разбира се, е наличитео на работни места свързани с нашата енергетика. Процесите, които се забелязват в тази сфера не ни правят оптимисти по отношение развитието на града. Въпреки това, Стара Загора е с много големи шансове да задмине Русе, ако не се случат някои процеси по намаляване на работните места в града.

7.Плевен – постоянен адрес – 118,353 – настоящ адрес – 99,342

Плевен е един от бившите индустриални центрове на страната, но след като през 90-те години губи тази си позиция, населението на града намалява значително. Вижда се отчетлива разлика със Стара Загора и вероятността Плевен да навакса тази разлика заради увеличение на своете си население е почти нищожна.

8.Сливен – постоянен адрес – 104,910 – настоящ адрес – 88,573

Сливен успява да запази осмото си място в тази класация. Разликата със следващия след него град е минимална, така че е по-вероятно градът да загуби осмата си позиция, отколкото да успее да се изкачи по-високо.

9.Добрич – постоянен адрес – 100,541 – настоящ адрес – 87,963

Перлата на Южна Добруджа – град Добрич успява да настигне Сливен като изоставане през последните години. Има голяма вероятност в следващите години, Добрич да заеме по-високо място в тази класация

10.Шумен – постоянен адрес – 94,656 – настоящ адрес – 81,310

Шуменци се хвалят, че са градът е десетият по големина, но не се знае докога. Тенденциите в намаляването на населениеот са сериозни. Създваването на Индустриална зона около града в някаква степен може да окаже положително влияние по привличане на население от околните региони и да запази град Шумен в тази класация.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ