HomeИнтересноБългарияНай-горещият минерален извор в България - ето къде е

Най-горещият минерален извор в България – ето къде е

Минералните извори в България са известни със своето лечебно въздействие върху различни здравословни проблеми. Имаме голям брой термални минерални извори, но знаете ли къде се намира най-горещият минерален извор в България. Сега ще разгледаме повече за това известно място и ще разберем защо то е толкова популярно сред хората, които желаят да се отпуснат и да се възстановят.

Сапарева баня – дом на най-горещият минерален извор

В Сапарева баня се намира най-горещият минерален извор в България. Температурата му е около 103.8 градуса по Целзий. Наше проучване показа, че се смята дори за най-горещият минерален извор в Европа след като температурата му е с няколко градуса по-висока от тази на неговите съперници в Италия – Софиони и Джуржитела. Освен това този извор е известен и като единственият гейзер-фонтан. Изригва от впечетляващите 73 метра дълбочина, като е открит при проучвания през далечната 1957 година. На пръв поглед с неговото изригване на 18 метра височина не изглежда толкова много спрямо конкурентите му в Исландия, но въпреки това е уникален природен феномен.

Минералните извори на Сапарева баня

Освен най-горещият, Сапарева баня има и други три минерални извора – Банският, Парилото и Двете изворчета. Банският извор достига температура до 91 градуса по Целзий и се смята за втория по големина в България. Парилото и Двете изворчета имат температури, които достигат до около 40 градуса по Целзий. Те предлагат възможности за лечение на ревматизъм, неврози, пърхот, бронхиални астми и други заболявания. Въпреки , че е най-малък от 3-те, Двете изворчета е най-богат на сероводорни газове, което го прави популярно място за лечение.

Сапарева баня – лечение

Сапарева баня е място, което предлага много възможности за отдих и релаксация, но и лечение на болки в тялото. Минералните извори и техните лечебни свойства са известни, като курорта е изцяло насочен към здравето и релаксацията на гостите си. Както вече споменахме, Сапарева баня е отворен през цялата година, като ще се насладите на страхотна гледка към Рила планина, докато се разхождате из живописния парк на курорта. Изворите в курорта са най-подходящи за хора със следните проблеми:

  • ревматологични заболявания
  • на опорно-двигателния апарат
  • заболявания на нервната система
  • гинекологични заболявания
  • кожни заболявания

Сапарева баня е едно от най-красивите места за посещение в България. Това е място, където всеки може да се отпусне и да се наслади на природата. Курортът предоставя много възможности за лечение и релаксация, съчетани с топло минерален извор. Не пропускайте тази страхотна дестинация, която ще ви остави със спомени за цял живот. Все пак това е мястото с най-горещият минерален извор в България, а защо не дори и в цяла Европа

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ