HomeИнтересноБългарияНай-старият манастир в Европа - ето къде в България е!

Най-старият манастир в Европа – ето къде в България е!

В нашата родина има много свети места. Но това е едно от най-малко известните. Приема се, че там се намира най-старият действащ манастир в Европа. Ако искате да научите повече за него – прочетете в следващите редове.

Къде се намира най-старият манастир в Европа

Той се намира много близо до село Златна Ливада(на около 15 км от Чирпан). Според повечето изследователи по темата, той трябва да бъде приет за най-старият действащ в Европа. Има легенда, която свързва неговото създаване с 343 година. Ето каква е тя:

Легендата за Златоливаденския манастир

През 343 година, в Сердика(днешна София) се свиква голям църковен събор от наследниците на Константин Велики. Причината е, че по това време има 2 основни течения в християнството и трябва да се отстранят противоречията между тях. Там ключова фигура е Свети Анастасий, който успява да разреши конфликтите между двете страни и да наложи вижданията си. Връщайки се към Константинопол, той пренощува в крепост в близост до днешното село Златна Ливада. Там разбира, че местното население е сполетяна от сериозна беда – има епидемия, която е покосила вече много от хората там. Той решава, че трябва да им помогне и се уединява в пост и молитва в близост до населеното място. Тогава получава видение, че трябва да се построи храм, който ще помогне на хората да се отърват от болестта, която ги тормози. Хората го послушват и построяват този храм и това води до изчезването на епидемията по техните земи. Това превръща местните хора в ревностни християни, а след смъртта на Свети Анастасий през 373 година, те кръщават храма на негово име.

Историята на манастира през вековете

Интересното е, че този манастир успява по някакъв чудодеен начин да оцелее през годините. Особен проблематичен е периодът в рамките на Османската империя. Тогава се знае, че са правени няколко опити да бъде унищожен, но той така или иначе оцелява. По това време е бил изграден изцяло от дърво, като се знае, че в него се пренощували личности като Паисий Хилендарски и Васил Левски.

Възстановяването на манастира

Със съдействието на Людмила Живкова, манастирът бива възстановен и дори разширен и това го превръща и в един от най-големите в нашата страна. В самият комплекс има аязмо с вода, която се смята за много лекувите и е позната със своите специални свойства още преди построяването на храма. Така че, ако имате възможност – посетете това забелижително място в нашата родина, което е оцеляло през вековете.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ