HomeИнтересноБългарияНаследник на град Хотел - кой наш град е?

Наследник на град Хотел – кой наш град е?

Днес ще ви представим историята на един българки град. Малко хора знаят, че той е с толкова древен произход. Много историци спекулират, че това е било най-голямото населено място по площ в България през Средновековите извън столиците Плиска, Преслав и Търново. Носил е името Хотел или Хоталич. Разберете повече по темата.

Кой днешен град е наследник на град Хотел

Става въпрос за град Севлиево. В Средновековеието, той е известен под името Хотел(на славянски) или Хоталич. Намирал се е на около 4 км от днешния град Севлиево и в днешно време е известен със запазената си крепост. Самото име Хоталич е запазено в османските административни документи, които ни показват наличието на такова средновековно селище.

Връзката между Севлиево и Хоталич/Хотел

Дълги години се е смятало, че старото име на град Севлиево е Серви или Серби. Приемало се е ,че Севлиево е създадено от преселници българи от Сръбско, които се заселват тук след като България попада под Османска власт Постепенно името се видоизменяа от турците на Селви и Севлиево. Но дълго години не се знаеше, че Севлиево и Хотел на практика са едно и също селище.

След превземането от страна на турците в края на XIV на крепостта Хотел/Хоталич, голяма част от населението е избита или продадена в робство. В следствие, както с много други крепости, Хотел е разрушена, за да не може да послужи за бъдещи действия срещу новите господари. Самите турци се заселват в равнината , по левия бяг на река Росица. Това привличан и останалото население от крепостта и от съседните населени места и така се създава новото селище Долен Хоталич/Хотел. Постепенно самият град Хоталич се разраства все повече и в османските документи е посочен като административен център на област в Османската власт. При самото му разрастване, той се обединява в селото Серви и така с течение на годините се формира новият субект – град Севлиево.

Откъде разбираме важността на град Хотел за България

За съжаление, изворите за много ограничено по темата. Но има няколко белега по които можем да стигнем до този извод:

  • Големината на Хотел – Самата крепост е разположена на цели 15 дка, а извън нея имало повече от 40 дка на които е живеело населението. Това подсказва, че това е бил град със сериозна големина, което означава, че е бил ключов за България.
  • Резервоар за вода – Това е едно рядко срещана находка за българските средновековни крепости. Това подсказва, че крепостта е била подготвена да издържи на много продължителна обсада и очевидно е била от голяма важност.
  • Много богатства – През 1993 година е направено сериозно откритие за крепостта. Намерени са около 3000 медни ромейски монети и около 150 български такива. Това е сериозно количество, което подсказва, че градът е бил освен военен, но и важен търговски център за Средновековна България. Монетите са датирани, че са били направени през XIII век, така че това подсказва за значението на града през Втората Българска държава.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ