HomeИнтересноБългарияНаучете как хан Кубрат е станал християнин - научете интересната му история

Научете как хан Кубрат е станал християнин – научете интересната му история

Опирайки се на писмени, сфрагистични и археологически извори, стигаме до извода, че още първите български владетели са утвърждавали своята идентичност пред своите подчинени и пред света по два начина… Как се случвало това, вижте сега:

Научете как хан Кубрат е станал християнин

От една страна с ханските титли и техните знаци /рога и скиптърът на хан Кубрат от разкопките на гробницата в Малая Перестепина имат своето съответствие в царството на аварските ханове/, които са характерни за варварския културен кръг /включващ хуни, тюрки, авари и алани. /, с които са били родствени по произход, а от друга страна, с титлите и знаците на патрициите /хламида, цингулум, кодицилиум/, към които са се стремели чрез покръстването си в Константинопол и чрез приятелството си с Византия.

Цингулумът на патриция и християнските литургични предмети, използвани при погребението на Кубрат в Малая Перестепина. Те формират ново свидетелство в тази посока.

Там са намерени и пръстени-печати с кръстовидни монограми на Кубрат и Органана. Пръстените-печати потвърждават родството на Кубрат и Органа и техните титли на патриции, както и приемането на християнството в Константинопол, за което се загатва в писмените извори.

Хан Кубрат е християнин – научете интересната му история

Прабългарите през 5-6 век били разделени на две големи групи — кутригури, западно от река Дон и утигури, източно от нея. През 632 г. по времето на хан Кубрат (Курт), от рода Дуло, част от прабългарските племена създават голям военно-племенен съюз – Стара Велика България. Кубрат изпраща пратеници в двора на византийския император Ираклий. Императорът дава на прабългарския владетел титлата патриций и му изпраща скъпи дарове.

Съдбата на хан Кубрат е необикновена

Още като младеж той прекарал няколко години в Константинопол. Там приел християнството. В резултат на знатния си произход Кубрат от могъщия владетелски род Дуло бил допуснат до най-близкия кръг на императора Ираклий. Така двамата станали големи приятели, а по-късно и съюзници. Такива останали до края на дните си.

Завръщайки се в родните си земи Кубрат е провъзгласен за хан и така освободил българските племена от властта на аварите. Покрай край северните брегове на Черно море се родила мощна държава, наречена Стара Велика България. Така я нарекли за първи път от гръцките историци. В нея за първи път всички племена българи се подчинили на един владетел.

Хан Кубрат и новата българска държава

През 635 г. византийският император признал новата държава. Той сключил мирен договор с хан Кубрат. Към края на управлението на хана от изток се появили нови нашественици – хазарите.

Кубрат загинал в битката

Това бил периодът около 660-665г. Той завещава на синовете си да не се разделят, за да „не робуват на друг народ“.

Завещанието на хан Кубрат

Всички помним от детството приказките и легендите за хан Кубрат, които събрал своите синове, взел един сноп копия и им дал да ги счупят, след това раздал на всеки от тях по едно копие и заръчал да счупят. Синовете му счупели да счупят единично всяко копия, а съветът и поуката на баща им били никога да не се разделят, да са единни и задружни както снопа копия, които го прави непобедим.

След управлението на хан Кубрат в продължение на три години управлява най-големият му син – Безмер (Баян, Батбаян). Тогава останалите 4-ма синове потърсили нови земи за заселване. Така не спазили заръката на баща си и станали податливи на чуждите набези!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ