HomeИнтересноБългарияОткъде идва думата кюфте - вкусна история за всяка българска трапеза

Откъде идва думата кюфте – вкусна история за всяка българска трапеза

Кюфтето е една от най-популярните храни при нас и заема специално място във всяко българско домакинство. Но откъде идва този вкусен деликатес? Нека да изследваме произхода му и да открием как се е превърнало в любимото ястие, което е днес.

История на думата кюфте

Кюфте идва от персийската дума kūfta (کوفتن), която означава “меля”. Тази дума е преминала през много различни езици, за да достигне до нас днес, и можем да видим влиянието ѝ в думи като турското köfte и гръцкото κεφτές. На руски език кюфтето се нарича tefteli, на френски език – bulette (от френската дума boule, топка), а на немски език – Frikadelle или Fleischpflanzerl. Малко известен факт е , че на Световното изложение в Сейнт Луис през 1904 г. германските изложители продават кюфтета под името хамбургер! Това ни кара да смятаме, че именно оттам може да произлиза американският бургер.

България и кюфтето – любов от векове

Въпреки че името му се е променяло с времето, едно остава вярно – популярността на кюфтетата в цяла България и извън нея! Българите се наслаждават на това класическо ястие от векове, като често го съчетават с други традиционни ястия като лютеница или шопска салата. Кюфтето се е превърнало в неразделна част от българската кухня поради своята универсалност – то може да се сервира като предястие, основно ястие или дори гарнитура! Може да се приготви и със свинско, говеждо или агнешко месо; всяко от тях предлага свой уникален вкусов профил, който ще възбуди вкусовите ви рецептори!

Кюфтето се ползва от хората по света от векове благодарение на своята универсалност и вкусен аромат. Историята му води началото си от персийски произход, където то е било наричано просто “мелене”, а след това е преминало през много различни езици и култури. В крайна сметка добива популярност и в България, където бързо се превръща в любимо класическо ястие, на което се наслаждават както млади, така и стари българи! Макар че в различните култури има много варианти на този традиционен деликатес – от пастички в англоговорящите страни до булет във Франция – основната идея остава непроменена, независимо на какъв език говорите: вкусотия! Така че следващия път, когато хапнете чиния с кюфтета у дома или в ресторант, отделете малко време, за да оцените дългата им история и да им се насладите още повече, знаейки колко далеч са стигнали!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ