HomeИнтересноБългарияОткъде идва името на град Карлово?

Откъде идва името на град Карлово?

Днес ще ви представя историята на град Карлово. Какво трябва да знаем за този бележит български град, освен че е родното място на Васил Левски. Откъде се приема, че идва неговото име и как се развива то през годините.

История на град Карлово

Местността около Карлово е била населявана с хилядолетия преди новата ера – както и повече земи в България. Вече през Средновековието има няколко селища, които са съществували в близост до днешния град Карлово. Това, което се запазва и в рамките на османската експанзия през XIV век е село Сушица. Вече след като Османската империя установява своята власт върху Балканския полуостров, започва разпределянето на земите между верните хора на султана. Поради тази причина, село Сушица и околността са били дадени от на Карль Али Бей някъде в края на XV век.

Откъде идва името на Карлово

Както сте забелязали, името на този османски бей е близко с това на днешното селище. Поради тази причина се приема, че най-вероятно то произлиза точно от това лице – тоест би трябвало Карлово в буквален превод да бъде “земята на Карль”. Интересното е, че това наименование се налага доста по-късно, като първоначално се запазва и старото име на селището – Сушица. Смята се, че тази трансформация се случва в края на следващия век – XVI век – когато заради растрастване на селото, то бива променено на град.

Карлово по време на Възраждането

Тук градът достига до своя голям подем. Това се случва от една страна заради развитието на силна еснафска индустрия, а от друга тя води със себе си и развитието на много силни търговски качества в карловските фамилии. Най-известните от тях по това време са Пулиеви, Гешови и Хаджидимитрови, които търгуват из цяла Европа и Азия – тоест и извън пределите на Османската империя. Този икономически подем води след себе си и до силно развивавен на църковното и училищно дело, като Карлово е един от първите градове в България в тези сфери. Само трябва да спомена имената на хора като Райно Попович и Ботьо Петков(бащата на Христо Ботев), които са сред най-известните български учители и духовни водачи по това време. Напълно логично идва и следващата крачка в развитието на града – революционната борба за освобождениена на страната. Тук се появява вече и Васил Левски, който е безспорно символът на този град и един от хората, с които се гордее всеки българин. За съжаление след тези периоди на подем следват и трудностите за карловци. Техният град бива сериозно разрушен от османските войски по време на Руско-турската война през 1877-1878 година. За град Карлово това е един период от 6 месеца, който е известен в местната история като “Страшното време”. Причината за това е, че се приема че загиват повече от 800 карловци, които стават жертва на османски башибозук, който изкарва своя ярост от неуспехите на фронта върху местното българско население. Въпреки това Карлово успява да преживее и този труден период и посреща Освобождението 8 януари 1878 година от отряда на генерал Карцов.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ