HomeИнтересноБългарияОткъде идват образите на Хитър Петър и Настрадин Ходжа?

Откъде идват образите на Хитър Петър и Настрадин Ходжа?

Много поколения българи са израснали с образите на Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Двамата вечни противници се опитват постоянно да се надхитрят и това съперничество продължава през вековете. Днес ще се опитаме да разгледаме откъде идват образите на двамата герои и защо се стига до тяхната огромна популярност по нашите земи.

Откъде идва образът на Настрадин Ходжа

Трябва да си признаем, че по-старият от двата образа е на Настрадин. Неговата популярност се среща от Балканите, до целия Близък Изток и дори части на Централна Азия. Трудно може да се намери кой е неговият първообраз. Някой смятат, че това е човек живял през 13 век, живял в Румелийския султанат(Това е първата държава на селджуците). За негов роден град се твърди, че е Хорту в днешна Грузия, а за неговите останки претендира град Акшехир(Мала Азия), който твърди, че се намират в местната гробница. Трудно е да се докаже дали това е първообраза на Настрадин. Ако приемем че такъв има, той със сигурност е оставил сериозна следа в паметта на съвременниците си, щом се е запазил през вековете. Най-вероятно можем да предположим, че става въпрос за събирателен образ, чрез който народите са успявали да предадат своята мъдрост под формата на забавни истории.

Откъде идва образът на Хитър Петър

Много наши изследователи смятат, че Хитър Петър навлиза като образ сред българите през 16-17 век. Една от хипотезите твърди, че Хитър Петър е побългареният вариант на Настрадин Ходжа. Хитър Петър винаги е описван като беден селянин, който успява чрез своята хитрост и находчивост да надлъже както османски чиновници, така и българските чорбаджии. В българския фолклор има традиция от много векове за осмиване на висшите чиновници, бирници като представители на чужда държава, които вземат и последния залък от устата на българите. По този начин, Хитър Петър се явява един изразител на народното недоволство, на натрупаната хитрост и находчивост да се противопоставят на тромавата османска данъчна система. От друга страна, най-известния изследовател на анекдотите за Хитър Петър Величко Вълчев твърди, че има първообраз. Това е бил селянин от село Градешница(Прилеп,Македония). Други твърдят, че има такива лица от Русенско,Габровско или Хасковско. Така или иначе, образът му е познат по цялото българска землище  – от Добруджа, Тракия и Македония. Малко известен факт е , че в Македония е познат под името Итар Пейо. Образът е толкова известен, че дори е описан от българския възрожденец Илия Блъсков в неговите произведения.

Хитър Петър срещу Настрадин Ходжа

Образите на двамата герои са много сходни. И двамата са възседнали магаре, и двамата са бедни и използват силата на своя ум, за да надделеят над властниците. От друга страна, можем да приемем, че образът на Хитър Петър успява да надхитри Настрадих Ходжа. Ако приемем Настрадин за изразител на османската култура, Хитър Петър се явява като образ, който успява да надделе в сблъсък. Разбира се този сблъсък е чисто културен,  но е показателно, че това е символ на пробуждащото се българско национално самочувствие по подобен перфиден начин.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ