HomeИнтересноБългарияПлиска, Търново или София - коя е най-дълго продължилата столица?

Плиска, Търново или София – коя е най-дълго продължилата столица?

Днес сме приготвили една специална статия за всички любители на историята. Всички знаем кои са столиците на България, но коя от тях е била най-дълго такава. Дали това  е тази на Първата, Втората или Третата Българска държава. Сега ще разберем!

Коя е най-дълго продължилата столица на България

  1. Плиска – (680-893) – 213 години

На първо място в тази класация е столицата на Първата Българска държава. Плиска става столица след като българите водени от Аспарух се преместват от територията на Стара Велика България. Аспарух напуска старата ни столица Фанагория и се мести по посока делтата на река Дунав. Там се установяват на Онгъла, където успяват да отблъснат нападението на ромеите. Спорният момент в случая е кога Плиска става столица. Много историци твърдят, че това става доста по-късно от споменатата 680 или 681 година, а през това време столица е бил Онгъла. Дали това е така, трудно можем да потвърдим, но официалната историография приема 680/681 година за формирането на Плиска като столица, така че за момента ще приемем тази хипотеза. Вече със сигурност знаем, че столицата е преместена през 893 година към Преслав. Това се случва на големия общонароден събор, който се извършва през същата година. Там Борис I налага волята си християнстовото да бъде религията в България, определя Симеон за владетел и променя столицата. Така Плиска постепенно губи водещото си място в Българската държава.

2. Велико Търново(1185-1393) – 208 години

На второ място в класацията е столицата на Втората Българска държава. Тя става такава с въстанието на Асен и Тодор(Петър) през 1185 година, които възстановяват българската държавност. Разбира се , Византия признава доста по-късно този факт, но въпреки това ще приемем тази година за начална. За разлика от Първата Българска държава, при която особено в рамките на нейния последен век, имаме доста честа промяна на столиците, при Втората Българска държава Велико Търново продължава да бъде столица почти през цялото време. Крайната година сме я определили като 1393 година, в която Търново пада под Османска власт. По това време Иван Шишман се намира в Никопол, който е определен от него за нова столица. След превземането на града, според нас е по-правилно да се брои 1393 година вместо 1396 година за краен период за Велико Търново.

3.София (1879-2023) – 145 години за сега

На трето място в класацията ни попада настоящата ни столица София. Тя е избрана за такава на Учредителното събрание през 1879 година. Това се случва по предложение на Марин Дринов. Още по време на Освободителната война се спекулират няколко имена на бъдещи столици на страната. Това са София, Пловдив, Одрин и Търново. Разбира се , след Берлинския конгерс опциите намаляват и остават София и Търново. Знаем, че Учредителното събрание на Княжество България е проведено в Търново, но въпреки това надделява мнението за избор на град София за бъдеща столица. Основната причина за предложението на професор Марин Дринов е, че София се намира в центъра на българското землище и ще бъде най-подходяща като местоположение за бъдещата експанзия на България в посока на връщането на земите определени в Санстефанска България. Това предложение среща сериозна подкрепа от страна на повечето представители в събранието, най-известните от които са Драган Цанков, Петко Каравелов, Марко Балабанов, Григор Начевич и други.

Представихме ви класацията за най-дълго продължилата столица на България. Единственият по-сериозно спорен момент е свързан с избора на Плиска за столица по времето на Аспарух. Надяваме се за в бъдеще този казус да бъде разрешен и вече да сме сигурни кой е на първо място. Ако не бъде разрешен в рамките на следващите 60 години и нямаме промяна на столицата, ще знаем, че София ще излезе на първо място.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ