HomeИнтересноБългария"По пет на нож" - смразяващият вик на българската армия по време...

“По пет на нож” – смразяващият вик на българската армия по време на Балканските войни

Когато си мислим за война, често си представяме продължителна битка с пушки и оръдия, които стрелят от двете страни. Но в случая с българската армия по време на Балканските войни, бойният ѝ вик е нещо много по-поетично – “По пет на нож” Откъде идва тази смразяваща фраза? Нека погледнем назад в историята, за да разберем.

Какъв е оригиналът на фразата

Оригиналната фраза, използвана от българската армия, е “Напред на нож”, но когато турските войски я чуват, я тълкуват като “По пет на нож”. Това недоразумение ражда един от най-запомнящите се бойни викове в историята и е описан от лорд Бъкстон. Българите постигат невероятен успех със стратегията си “На нож” и смъртоносната тактика за близък бой. Подкрепяни от точен артилерийски огън, атаките им са смели и бързи, принуждават вражеските войски да отстъпват веднага след като установят контакт с нашите войски.

Примери за използване на фразата

  • Кореспондентът на Кориера де ла Сера – Луиджи Барзини – става свидетел и описва детайлно картината на подобен тип сражение. Описва го като една своеобразна човешка вълна, която се надига и не може да бъде спряна от противника.
  • Други пример е при превземането на Одрин. 23-ти пехотен Шипченски полк прави подобен тип фронтална атака срещу форта Айвазбаба. Турците са изумени от храбростта на българите и кръщават полка “дели алай” – лудият полк.
  • Военният наблюдател на немския щаб майор Фон Гагерн е учуден как подобен подобен тип атака се водят от българските офицери, нещо което не е характерно за европейските армии.
  • Известният британски вестник Таймс с изненада отбелязва, че българските войници не знаели, че щикът е оръдие излязло от употреба, но въпреки това стъпвайки върху възпламенения дух на българския народ правят атака от по няколкостотин метра само на нож , без да могат да бъдат удържани от техните командири.

Историята на този легендарен боен вик е вдъхновяваща и показва колко далеч може да стигне храбростта на българите, решени да се борят за това, в което вярват. Той е свидетелство не само за бойните умения на България по време на Балканските войни, но и напомня, че дори когато си изправен пред непреодолими трудности, победата може да бъде постигната, ако си готов да се бориш достатъчно упорито за нея. Думите “По пет на нож” завинаги ще бъдат запомнени като мощен символ на смелостта и силата в изпитанията!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ