HomeИнтересноБългарияПомните ли цените на тези основни продукти през социализма

Помните ли цените на тези основни продукти през социализма

Ако сте от онова време, на социализма и имате спомени, как се живееше тогава, то тази тема може да представлява интерес за вас и да си припомните някои неща. В случай, че не сте били родени тогава или сте били, но твърде малки, да знаете как са живели вашите, ето ви една справка с:

Цените през социализма:

Някога, говорим за времето, през 1989 година и преди нея цените на всичко са били много ниски.

Помните ли цените на тези основни продукти през социализма

По време на социализма, цените на различните стоки и услуги са се определяли от държавата. Такива, задължително са били еднакви навсякъде и обикалянето по различни магазини, с цел да се сравняват цените на един и същи артикул било напълно излишно.

По времето на капитализма , цените са се определяли от спекуланти и частни търговци. Така, например в районите около болници, цените за хранителни напитки и стоки са били най-високи. По времето на соца ,контролът на държавата се ограничавал само до промяна в социалния статус и предотвратяване преминаването от една класа в друга.

Цените през соца и как можело да закусиш с 15 стотинки, а да вечеряш само за 28 стотинки

Коняк „Златна котва“ някога струвал 3,90 за бутилка. Плодова ракия е била равна на – 3,90, а сливова ракия струвала – 4,90-5,10 (все по стандарт от 700 грама);

Цените при социализма както някои си спомнят днес , „бяха народни“, както и заплатите, разбира се. В последните 5-6 години, преди 90-те прясното мляко струвало по 30 ст., а киселото мляко – по 18 без бурканче, 22 с бурканче или в кофичка. Кравето сирене по време на соца струвало – 2,60.

Какви заплати са вземали хората по време на реалния социализъм:

Минималната заплата е била 120 лева, а през 1989 г. достигнала 140. При все това с тия пари можело да се купят бая неща, при това никой да не гладува.

Цените през социализма изглеждали така:

Друг пример: Една рибната консерва „Копърка“ (символ на студентската мизерия), струвала 28 стотинки. Порция пресен сафрид (който в наши дни е над 6 лева), тогава е струвала 64 стотинки за килограм.

  • Порция замразената скумрия струвала 1,20-1,60 лв, според големината.
  • Консервата скумрия в собствен сос е била 36 ст., а скумрия консерва в подлютен сос – 38 ст.
  • Консервата „Ропотамо“ била приемана за лукс и струвала цели 55 стотинки.
  • Наденицата македонка, наричана още: „Кучешка радост“, се е продавала за 3,30 или 3,60 лв, но е била приготвяна от месо.
  • Кифла  мармалад е струвала 15 стотинки, а баничката със сирене различно – от 15 до 20 стотинки, но пресни и пълни със сирене. Бозата варирала: 6-15-30 ст. Според големината на шишето.
  • По-късно се появили и глезотии като швепс – 60 стотинки и то, без бутилката. Вино бялото или червено – 97 ст. за бутилката още 10 ст..
  • Някогашните велосипеди „Балкан“ стрували по 85 лв. Батерии имало само на „Никопол“ – 13 ст. малка, а голяма от 4,5 V – 48 ст.
  • Лютеници в десетките видове от стотици консервни фабрики по онова време. Стрували са само 60 стотинки.

В заключение:

Колко е истина, не мога да ви кажа със сигурност. Все пак, така четем днес, от източниците в Интернет и слушаме от старите баби и дядовци.

Не знам, защото не съм от онова време. Не помня тези години, защото не съм била достатъчно голяма за съзнателни спомени. И все пак, любопитно ми беше да науча. Надявам се, интересно да е било и на вас!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ