HomeИнтересноБългарияПървата икономическа война в Европа - между България и Византия

Първата икономическа война в Европа – между България и Византия

Конфликтите между България и Византия са неизмеримо много, но знаете ли , че един от тях се смята за първата икономическа война в Средновековна Европа. Разберете за кой точно военен конфликт говорим и каква е връзката му с икономиката.

Коя е първата икономическа война в Средновековна Европа

Историците приемат, че това е конфликтът между България и Византия започнал през 894 година в началото на управлението на княз Симеон. След бурните събития по свалянето на брат му Владимир-Расате, преславският събор през 893 година приема третият син на Борис I за владетел – завършилият най-престижното учебно заведение за времето си Магнаурската школа Симеон. Въпреки че е гответ за глава на българската православна църква, на него се налага да поеме тежкото бреме на управлението на страната. Друго важно решение от този събор е отхвърлянето на гръцкия език като официален в страната. Тези всички обстоятелства водят до намеса на Византия, опитвайки се да се възползват от слабостите на България, те променят мястото на което да търгуват нашите търговци от Константинопол във втория по големина град Солун. Първо, българските търговци губят по-големият пазар на Цариград, второ се налага да плащат много по-високи мита за тази си дейност.Едностранното промененяне на това обстоятелство е неправомерен акт от страта на ромеите, Симеон се опитва да уреди въпросът по мирен път и след като не успява, обявава война на империята през 894 – точно след изтичането на 30-годишния мирен договор между страните.

Как се развива войната между България и Византия

Симеон нахлува необезпокояван в Северозападна и Източна Тракия, като първоначално не среща съпротива, тъй като Византия е заето в тежкия си конфликт с арабите. Затова византийският император изпраща срещу Симеон известният пълководец Никита Кринит, като армията му е съставена от войските на Византия от Балканския полуостров + много хазари, които са част от личната гвардия на императора. Симеон успява да се справи с тях и дори , за да унизи императорът, му изпраща обратно пленените хазари с отрязани носове. Византия реагира на този доста тежък удар, като успява чрез силната си дипломация да настрои маджарите срещу Симеон. Те са живеели в земите на днешна Североизточна Румъния. Освен това, срещу България е изпратен и известният пълководец Никифор Фока, така че българският владетел да бъде притиснат от 2 страни. Симеон първоначално иска да се справи с Никифор Фока, но след като византийски кораби помагат на маджарите да пресекат делтата на река Дунав и да започнат нападение над българските земи, се вижда принуден да остава голяма част от войската си в Тракия и да се опита да спре маджарската офанзива. Този подход на Симеон не дава нужният резултат след като е победен от маджарите и бива обсаден в крепостта Дръстър. Прародителите на днешните унгарци дори успяват да достигнат до новата ни столица Велики Преслав и да опустошат цяла Североизточна България. Симен успява да постигне временно примире с Византия през 895 година и по този начин маджарите се изтеглят северно то река Дунав.

Представихме Ви първа част от т.наречената първна икономическа война в Средновековна Европа. Ако искате да разберете по какъв начин Симеон си отмъщава на маджарите и как един от най-успешните български владетели на практика е създател на днешна Унгария – прочетете в нашата втора част:

Как Симеон създава днешна Унгария – втора част от конфликта с Византия

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ