HomeИнтересноБългарияПървият и последният цар на България са с едно и също име...

Първият и последният цар на България са с едно и също име – кое е то?

Днес ще ви представя едно име, което е носено само от двама български владетели – те са първият български цар и последният такъв. Разберете повече кое е това име и кои са тези български царе.

Какво е името на първия и последния български цар

Става въпрсо за името Симеон. Първият ни цар, разбира се, е Симеон Велики, а последният е синът на Борис III – Симеон II. Има някои теориии, които приравняват кесарската титла получена от Тервел с тази на цар, тъй като имат сходен произход, но се приема, че първият български цар е Симеон.

Как Симеон получава царската си титла

Това става по време на неговата цялостна доминация над Източната римска империя. На практика той приема титлата василевс на българи и ромеи опитвайки се да приравни своята титла на тази на византийския император. Това говори за силата и самочувствието, което български владетел има по това време, за да да поиска най-високата владетелска титла в християнския свят. Разбира се, ромеите няма как да му я дадат. По това време има само двама императора – този на Византия и на Свещената Римска империя, като се смята, че те си поделят християнския свят по подобие на Ватикана и Константинопол. Въпреки това, Симеон налага това изискване, като води и преговори с римския престол по това време. Забавното в случая е, че чак след неговата смърт тази титла е призната на сина му Петър от ромеите. Но това е по-скоро признак на слабост, тъй като така или иначе тази титла е била носена от Симеон в течение на годините. За съжаление, след смъртта му през 927 година, името на Симеон не се използва от следващите български владетели. Във Второто Българско царство това е много по-малко вероятно, тъй като те предпочитат да покажат близостта си с Асеневци вземайки тяхното име, но е интересно че никой от 927 година до 1185 година не пожелава да вземе името на Симеон, за да покаже принадлежност към българската държава. Това се случа чак много векове по-късно със сина на Борис III – Симеон II.

Как Симеон II става последният български цар

Това също е факт, който много хора бъркат, тъй като по това време Симеон II е бил малолетен. След смъртта на неговия баща през 1943 година, Симеон II формално управлява чрез Регентски съвет, който би трябвало да взема решенията вместо него. Но там също има много нарушения на законодателството при избора му, но това се случва в рамките на Втората Световна война, когато очевидно това не е било приоритет. Така че, ако трябва да сме напълно коректни – последният легитимно избран цар на престола не е дори Борис III, а Фердинанд, но в българската историография се приема, че последният български цар е точно Симеон II. Той затваря и цикъла на управление на монархията на България, като след референдум, държавата ни поема в посока на републиканско управление.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ