HomeИнтересноБългарияРачо Ковача - създателят на кой български град е той

Рачо Ковача – създателят на кой български град е той

Научете повече за тази легендарна личност, който е патрон на един от емблематичните български градове. Има свързана легенда с него и как той е основал този град. Днес ще ви представим легендата за Рачо Ковача – основателят на Габрово.

Каква е легендата за Рачо Ковача

Легендата е една от 9-те публикувани през 1929 във вестник Известия и събрани от Недко Стойков. В нея се разказва за Рачо Ковача. Той се е родил в Боженци Семейството му се занимавало с подковаване на коне, а той продължил семейната традиция и станал ковач още като младеж. Рачо Ковача бил изключително талантлив в работата си и бързо се прославил. Той не само подковавал коне, но и ремонтирал каруци и колесници, което му изгради голямо име сред населението.

Рачо Ковача решава да премести своята работилница. Той избрал място, където често спирали керваните на търговски пътеки. Рачо бил убеден, че тези тръгващи на дълги пътувания и извършващи масово превозване на стоки се нуждаели от услугите му. Неговата дейност бързо започна да се разраства и той стана известен в околността. Това място се оказало днешният център на град Габрово.

Името на Габрово

Легендата продължава и с образуването на името на града. То идвало от думата габър, дървото, което се извисявало над работилницата на Рачо. От там дошло и наименованието на града – Габрово

Паметник на Рачо Ковача

Всички от Габрово знаят за Паметника на Рачо Ковача. Той е единственият, който е изграден върху река (Янтра) в България. Запазена шега между габровци е , че паметникът е разположен върху канара в река Янтра, за да се пести от свободна площ и да не може да се поставят цветя върху него – хем хитро, хем спестовно. По случай денят на Габрово паметникът бива винаги обличан в традиционна българска носия.

Легендата за Рачо Ковача е интересна история, която няма своята историческа обусновка. За всички нас е ясно, че селище е имало много по-рано на мястото на днешно Габрово. Въпреки това тази легенда е много хубав момент чрез който по-интересен начин може да се привлече интересът на хората към града и да доведе до нови посещения от страна на туристи.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ