HomeИнтересноБългарияЩе познаете ли старото име на град Ловеч

Ще познаете ли старото име на град Ловеч

Ловеч е център на административна област. Този български град е разположено в Северна Централна България , по двата бряга на река Осъм. Намира се на около 170 км североизточно от София и съответно на 90 км и 35 км южно от Никопол и Плевен. Този град е на 35 км северно от Троян  и на 86 км западно от Велико Търново. Той се намира на 65 км северозападно от град Габрово.

История и факти за старото име на град Ловеч

Градът е основан като българска крепост през Средновековието и е издигнат, върху руините на римска пътна станция. Известен е под името Ловечот от 12 век. В старинната част на града, наречена Вароша, са запазени къщи с ренесансова архитектура. На мястото, където е имало покрит мост, построен от Кольо Фичето, през 1874 г., днес има покрит железобетонен мост с магазини по него.

Забележителности в град Ловеч

Сред най-популярните забележителности в града са:

  • Хисарска крепост;
  • Зоопарк Ловеч;
  • Празник на Ловеч (11 май);
  • Покритият мост на Кольо Фичето;
  • паметник на Васил Левски;
  • Руски паметници;
  • Белият паметник;
  • Художествена галерия;
  • Храм „Успение Богородично“;
  • Черният паметник.

Ще познаете ли какво е старото име на град Ловеч

Старият град Ловеч е издигнат, върху развалините на тракийския Мелта. Той бил град, населяван от тракийско население. Мелта може да се приеме за едно от най-старите имена на града Ловеч, дадено от тракийското племе мелди. На по-съвременен етап квартал „Вароша“ е издигнат именно, върху тази земя, наричана в миналото Мелта.

По-късно римляните, наричат града Президиум. Името му е дадено в резултат на станция, изградена на стратегически път, който свързва Пловдив с река Дунав. Смело можем да кажем, че старото име на Ловеч е и Президиум. Други смятат, че старото име на Ловеч е и Ловъц. От този период е и старото име на Ловеч Алтън Ловеч. Това става през Възраждането, когато градът се развива успешно и процъфтява бързо.

Така наричали града през края на XVII и началото на XVIII век. Името в превод означава златен Ловеч и не му е дадено случайно. Градът имал много богатства, процъфтяващата стопанска дейност, развити занаяти, дори жените, в Ловеч по онова време, показвали богатството, носейки нанизи от жълтици и много златни накит. Всичко това доказва защо Ловеч се наричал златен или Алтън. Първият официален документ, доказващ, че старото име на град Ловеч е Алтън, съществува от 1520 г.

В заключение:

Настоящото име градът носи от края на империята Византия. Оттогава името Ловеч не е променяно и градът е известен и до днес с него.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ