HomeИнтересноБългарияЩе познаете ли какво е старото име на град Варна

Ще познаете ли какво е старото име на град Варна

Варна е третият по големина град в България. Тя най-големият град и морски курорт на българското Черноморие и в района на Северната част на България. Разположена е на стратегическо място във Варненския залив. Градът е важен икономически, социален и културен център в продължение на почти три хилядолетия.

Ще познаете ли какво е старото име на град Варна

Исторически град Варна е известен като Одесос (на старогръцки : Ὀδησσός). Варна се развива от тракийско крайбрежно селище до голямо морско пристанище на Черно море.

Варна е важен център за бизнес, транспорт, образование, туризъм, развлечения и здравеопазване. Градът е наричан морската столица на България и в него се намира щабът на българския флот и търговския флот. През 2008 г. Варна е определена за седалище на Черноморския еврорегион от Съвета на Европа. През 2014 г. Варна е удостоена с титлата Европейска младежка столица 2017 г.

Във Варненския некропол е открито най-старото златно съкровище в света, принадлежащо към варненската култура, датирано от 4600–4200 г. пр.н.е. От откриването на Варненския некропол през 1974 г. са открити 294 гробни места с над 3000 златни предмета вътре.

Кое е най-старото име на град Варна

Теофан Изповедник за първи път споменава името Варна. Той го нарича градът, в контекста на славянското завоевание на Балканите, през 6-7 век. Името може да има варяжки произход, тъй като варягите са прекосявали Черно море в продължение на много години, достигайки Константинопол, през ранното средновековие.

Какво означава името на град Варна

На шведски värn означава „щит, защита“ – следователно Варна може да означава „отбранено, укрепено място“.

Как е дадено името на града

Викингите нахлуват в селището през Средновековието. Предполага се, дори, че името може да е по-старо от това; може би произлиза от прото индоевропейския корен *u̯er-„тече, мокри, вода, река“ (срв. Varuna ), или от праславянския корен varn „черен“, или от ирански bar или var „лагер, крепост“.

Според Теофан през 680 г. Аспарух , основателят на Първото българско царство, разбива армията на Константин IV край делтата на река Дунав. Преследвайки тези сили, той достигнал до „така наречената Варна близо до Одесос и нейните средни части“.

Как е дадено новото име

Може би новото име първоначално се е отнасяло за съседна река или езеро, римски военен лагер или вътрешна област и едва по-късно за самия град.

До края на 10-ти век името Варна се установява толкова твърдо, че когато византийците се борят да си върнат контролът върху областта от българите около 975 г., те го запазват, вместо да възстановят древното име Одесос.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ