HomeИнтересноБългарияСтарото име на Кюстендил - ще го познаете ли?

Старото име на Кюстендил – ще го познаете ли?

Кюстендил е един от най-древните български градове. Само познатата ни история на града ни говори за селищно образувание, което съществува вече повече от 8 хиляди години. Днес ще Ви представим историята на град Кюстендил и различните имена, които той е носил през годините.

Колко са старите имена на Кюстендил

Пауталия

Най-старото име на това населено място е Пауталия. То идва още от времето на траките.Буквалният му превод е бликащи извори или изворен град, който е създаден от траките заради наличието на топлите минерални извори. След като е превзет от римляните, те го превръщат в лечебен център запазвайки тракийското име. Единствената промяна се осъществява след като по времето на император Траян, селището получава статут на град и добавя към името си Улпия – Улпия Пауталия.По-късно става част от Източната Римска империя. Зачестилите варварски набези през 4 век водят до упадъка на града и поради тази причина бива построена крепостта Хисарлъка, която да се отбранява от нашествията на племената. След 553 година, името на Пауталия не се среща повече в историческите извори.

Велбъжд

Велбъжд е правоприемникът на Пауталия. Има 2 хипотези относно произхода на името:

  • Първата от тях е свързана е , че произлиза от старобългарското название на думата камила, тъй като погледнато селището създава подобна визуална представа.
  • Втората хипотеза е , че е свързано от разговорната старославянска дума бял вожд.

За съжаление не можем да потвърдим достоверността на някоя от двете хипотези, но ви ги представяма чисто информативно. Най-вероятно бива присъединен към Българската държава още по времето на хан Кардам, който прави сериозни военни набези в региона, но със сигурност най-късно при хан Крум вече е част от България.След покръстването по времето на Борис, Велбъжд става епископски център и се превръща във важен център в държавата.След падането под византийска власт, привилегиите на Велбъжд се запазват като бива споменат като епископия на трето място след Средец, което показва важността на града дори и във Византия.

По времето на Калоян бива отново върнат в пределите на Освободената ни държава, като продължава да изграе сериозна роля. Комуникацията между Калоян и папа Инокентий III водят със себи до присъединявата на българската църква към католическата и папата изпраща специални дрехи към Велбъждската епископия, което показва важността, която е имало това място като духовен център. За съжаление, друго известно събитие, с което се свърза град Велбъжд е битката от 1330 година между българи и сърби, което води до смъртта на българския цар Михаил III Асен и до сериозния възход на Сръбската държава в региона.

Кюстендил

Следващото име на града(и настояще) Кюстендил му е дадено от османците. Те го кръщават по името на Константин Драгаш. Той е последният управител на града и след като е покорен от османците, те го кръщават на неговото име – такава е практиката на османците да прекръстват завладяното населено място по името на последния християнски владетел.

Градът продължава да играе своята сериозна роля и като част от Османската империя, като се превръща в административен център на цели 14 каази(околии). Малко известен факт за града, че той бива 3 пъти освобождаван от османска власт:

  1. По време на Голямата турска война в края на 17 век, австрийските войски успяват да достигнат до Кюстендил, като с помощта на Страхил войвода успява да превземе и да опожари града.Малко след това турските защитници си връщат контрола върху Кюстендил.
  2. Вторият случай е пак по време на тази война. През март 1690 година, австрийският военначалник Антонио Жич успява водейки отряд от 2000 пехотинци да превзема града, но не го задържа за дълго време.
  3. Последното превземане на Кюстендил пак е от австрийците, които усляват през 1737 година в следващия си военен конфликт с османците, около 100 австрийски конници успяват да разбият преден османски отряд и да превземат града за много кратък период, но тъй като им липсва численост, се оттеглят. Това превземане е по-скоро символично, но е показателно, че османската власт е заплашена.

Възраждане

Възраждането се отразява положително на града, като той е описван от чужди пътешественици като е известен със своята часовникова кула, многобройни занаятчийски дюкяни и както джамии , така и църкви.Кюстендилци играят сериозна роля и църковните борби, както и в национално-освободителна борба. Най-известният хайдутин е Ильо войвода, който се смята за един от хората на които се е възхищавал най-много Васил Левски. Друга известна личност от този период е Румена войвода – една от първите жени хайдути. Кюстендил е освободен от руските войски на 29 януари 1878 години.

Постепенно град Кюстендил се превръща в преден пост на аспирациите на България за национално обединение. Затова свидетелстват и многобройните представители от града, които са част от новите борби за национално обединение.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ