HomeИнтересноБългарияСтарото име на Несебър - ето какво е то

Старото име на Несебър – ето какво е то

Несебър е богат със своята история град. Сменял е различни имена през годините на съществуването си, така че днес ще Ви представим имената свързани с него. Насладете се на един урок по история на Несебър.

Какви имена е носил Несебър през вековете

Тракийски/Елински период

Първото наименование, което има това селище е Месемврия или по-точно казано Месемврия Понтика. Името на града се състои от 2 части – брия, което се смята , че на езика на траките означава град и мена/мелса. При траките той е познат и под името на Мелсамбрия – град на Мелса. Подобен тип обяснение дават и гръцки и римски географи като единственото разминаване е по отношение на кого е кръстен града – Мена или Мелса. Има дори древна тракийска легенда за легендарния автор на басни Езоп, който се смята , че е роден в селището. Първите гръцки заселници са бегълци от персите на Дарий и са дорийците, които превръщат тракийското селище в град построявайки много храмове. Интересна особеност за града е започването на сечене на собствени монети и започва сериозни търговски отношения с останалите полиси по Черноморието.

Римски период

Градът бива лесно интегриран в Римската империя и продължава своят търговски и културен възход. Тези процеси се засилват и след разделянето на Римската империя на 2 части – попада в хинтерленда на Константинопол. Това е и причината най-голямата църква в Месемврия да носи името на Света София – по подобие на тази в Константинопол.

България/Византия

За първи път става част от Българската държава през 812 година, когато е присъединен от хан Крум. Заселват се много българи и славяни и името му се променя на днешното – Несебър, като се смята, че за основа е използвано славянското наименование на града. Истински разцвет претърпява Несебър по време на Второто Българско Царство, особено по времето на Калоян,Иван Асен II и Иван Александър. Голяма част от храмовете са построени тогава – Света Параскева, Свети Теодор и Светите Архангели Михаил и Гавраил. Средата и краят на 14 век не са благоприятни за града – през 1366 година е плячкосан от италианските рицари на Амедео ди Савоя, а бива разрушен от османците през 1396 година.

Османски период

Известният османски пътешественик Евлия Челеби обяснява, че градът е много засегнат от пирати през 17 век, като при най-голямото им нападение през 1651 година се стига до сериозно опожаряване на Несебър. Малко известен факт е ,че Паисий Хилендарски споменава града под името Замория в своята История Славянобългарска.По време на Руско-Турската война от 1828-1829 година е превзет от руснаците и за няколко месеца е под техен контрол.

България

Бива присъединен към България след Съединението през 1885 година. През 1934 година заедно с повече от 1000 населени места, Месемврия бива преименуван на Несебър. През 1956 година, Несебър е обявен за архитектурен и архиеологически резерват, което е важна стъпка за осъщественото през 1983 година прибавеня към световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Две са имената, с които е известен града през годините. Месемврия е най-старото като се смята, че е кръстена на легендарния основател на града Мена/Мелса. Познатото на всички ни име Несебър се появява след присъединяването на града към България, като заселването на българи и славяни води със себе си до промяната на името на града. Предполага се , че новото име е начинът по който са го наричали славяните.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ