Тодоровден е на 23 март тази година. Това е подвижен празник, който винаги се пада в първата събота след Сирни Заговезни. Почита се Свети Тодор Тирон – макар, че ако трябва да сме напълно честни, това е по-скоро обединен празник на всички светци носещи това име. Празникът се свързва с началото на пролетния сезон, така че нека заедно разберем какво се прави по традиция на този ден.
Какво се прави на Тодоровден
1.Женски ритуали
Интересното е, че това е един от празниците, в които имаме разлика между мъжките и женски ритуали. Ето кои са основните сред тях:
- Месене на хляб – На младите булки се дава правото под надзора на свекървата да месят хляб. Това е обреден хляб, който на някои места наподобява формата на подкова. Хлябът задължително подлежи на проверка от свекървите(горките млади булки от едно време) и ако отговори на критериите се раздава на съседитите. Дава се и на конете, тъй като това е и техния празник
- Остриган като магаре през март – Този израз е запазен във фолклора, тъй като бабите имат тежката задача да подстрижат децата за първи път след края на зимата.
- Ритуално миене на косите – Това е ритуал, в който младите момичета си мият косите с вода, в която има сламки от яслите на конета и след се дава на животните да пият от нея. Смята се, че това ще даде плодовитост на конете.
2. Мъжки ритуали
Мъжките ритуали са свързани най-вече с кушията – състезанието с коне, което всички ние свързваме с празника. Разберете какво се правили по традиция мъжете:
- Украса на конете – Мъжете сресват гривата на коня, с който ще се състезават. Закачват мъниста и различни украшения по него. Причината за това е, че по традиция Свети Тодор обикаля полето с коня си, за да провери дали е дошла пролетта. Ако не е дошла – отива да моли Бога да я пусне.
- Кушията – Това е състезанието с коне. Има определено трасе, което всеки състезател трябва да мине и най-бързият сред тях печели. Това означава, че него го очаква много късмет през новата земеделска година. Всички състезатели правят почетна обиколка на трасета, за да покажат на всички, че новият сезон вече е дошъл.
- Хоро – Това е традицията, която повечето хора не знаят. Тъй като това е първата седмица от Големите Великденски пости – големите забрани вече са започнали. Но това е един от дните, в които хората могат да се събират и забавляват заедно, за да почетат идването на новия сезон. С това хоро се дава начало на празничната почерпка, която победителят в състезанието трябва да даде.
3. Какво се яде на Тодоровден
- обреден хляб – на някои места е под формата на подкова или дори кон
- супа от леща/ гъбена супа
- варени картофи
- варена царевица
- НЕ СЕ ЯДЕ ЛУК – Ясно е, че на този ден се спазват Великденските пости, така че храните, които се ядат са ограничени. Въпреки това се смята, че на днешния ден не се яде лук, за да не бъде люта идващата пролет.
4. Кои имена празнуват на Тодоровден
- Тодор, Тодора, Теодор, Теодора, Тошо
- Божидар, Божидарка,Божана, Божо
- Дара, Дора, Дорка, Доротея
Причината производните на Божидар и Дара да попадат е, че в буквален превод името Тодор в превод от гръцки език означава “Божи дар”. Това са неговите български версии, които също празнуват на този ден.